ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ - Βήμα για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης

Σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ που δέχεται τα στοιχεία των εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σε ότι αφορά την προσπάθεια ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας και επισημαίνουν ότι το έργο ολοκληρώθηκε 18 μήνες νωρίτερα, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την υλοποίησή του τον Δεκέμβριο του 2025!


Με την λειτουργία της πλατφόρμας εκτιμάται επίσης ότι θα μπει ένα φρένο στη συνταγογράφηση συμπληρωμάτων διατροφής, που επιβαρύνουν υπέρμετρα την φαρμακευτική δαπάνη όπως επίσης και στη μείωση των επιβαρύνσεων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κατ’ επέκταση στη μείωση του clawback, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Στη λειτουργία της πλατφόρμας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ Ευάγγελος Φραγκούλης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το θεραπευτικό πρωτόκολλο αρχίζει πλέον να αποκτά αξία και δεν αποτελεί μια απλή χρονοκαθυστέρηση για τον γιατρό.

«Το τόσο απλό, τα αποτελέσματα εξετάσεων να ενημερώνονται αυτόματα από τα εργαστήρια και όχι να δηλώνει ο γιατρός ότι τιμή θέλει ή του έρθει, τέθηκε σε εφαρμογή. Το ζητούσαμε πάνω από μια δεκαετία και μας φαίνονταν αδιανόητες οι δικαιολογίες πως τα διάφορα εργαστήρια έχουν διαφορετικές κωδικοποιήσεις για τις εξετάσεις» ανέφερε επίσης ο κ. Φραγκούλης αποδίδοντας τα εύσημα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο έργο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φραγκούλη για τα καλά του λόγια ανέφερε: «Αυτή είναι μία μεταρρύθμιση για την οποία μιλάγαμε από την προηγούμενη μου θητεία. Την κάναμε πράξη στους έξι πρώτους μήνες της νέας μου θητείας λύνοντας το βασικότερο πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης».