ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η ΕΕ θα εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών για 15 χώρες




Η ΕΕ θα υπογράψει σύμβαση, σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου, για να εξασφαλίσει πάνω από 40 εκατομμύρια δόσεις ενός προληπτικού εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών για 15 χώρες, με τις πρώτες αποστολές να κατευθύνονται στη Φινλανδία, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, παρακολουθούμε συνεχώς και ενεργά την κατάσταση και αύριο, για τα κράτη μέλη μας, διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών για την προστασία των πιο εκτεθειμένων πολιτών στον ιό. Οι παραδόσεις (των εμβολίων) για τις χώρες που έχουν άμεσες ανάγκες έχουν ήδη δρομολογηθεί», δήλωσε στο Reuters η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

  
Η συμφωνία εξασφαλίζει έως και 665.000 δόσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία εμβολίων CSL Seqirus και περιλαμβάνει μια επιλογή για άλλα 40 εκατομμύρια εμβόλια για μέγιστο διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο κλάδος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας της Επιτροπής HERA και 15 χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου θα προμηθευτούν από κοινού τα εμβόλια.

Οι δόσεις προορίζονται για όσους είναι πιο εκτεθειμένοι στον ιό, όπως οι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και οι κτηνίατροι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Βρετανία βρίσκονται επίσης στη διαδικασία εξασφάλισης προληπτικών δόσεων εμβολίων.

Ο ιός H5N1 έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ επηρεάζοντας κυρίως τα πουλερικά και τους τελευταίους μήνες, βοοειδή σε πάνω από 80 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες μεταφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και τρεις άνθρωποι στις ΗΠΑ μολύνθηκαν μετά από έκθεση σε μολυσμένα βοοειδή από την 1η Απριλίου.

Δεν υπάρχουν ενεργά κρούσματα σε ανθρώπους ή βοοειδή στην ΕΕ, από τις αρχές Ιουνίου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Η μετάδοση στον άνθρωπο παραμένει ένα σπάνιο συμβάν και δεν έχει παρατηρηθεί συνεχής μετάδοση μεταξύ ανθρώπων μέχρι στιγμής», ανέφερε το ECDC στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την περίοδο μεταξύ 1-7 Ιουνίου 2024.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης της ζωονοσογόνου γρίπης στο ευρύ κοινό στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται χαμηλός», εκτιμά και το ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του HERA, έχει ήδη εξασφαλίσει 111 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων γρίπης από την GSK και την Seqirus, τα οποία μπορούν να επικαιροποιηθούν σε οποιοδήποτε επικρατούν στέλεχος της γρίπης.

Πηγή : dailypharmanews