ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απώλειες δισ. στα 10 φάρμακα που χάνουν «πατέντα» το 2014;

Τη λίστα με τα 10 φάρμακα που χάνουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2014 παρουσιάζει το αμερικανικό Fiercepharma, καταμετρώντας τις απώλειες στις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ως, επειδοσιακό χαρακτηρίζει το 2014 το αμερικανικό Fierchepharma, αναφορικά με τη λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, επισημαίνοντας πως η ερχόμενη χρονιά θα «στοιχίσει» συνολικά 34 δις. δολ. στις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
Πρώτη στη λίστα φιγουράρει η Teva Pharmaceutucal Industries, με το Copaxone. Πρόκειται για μια από τις πλέον δημοφιλείς θεραπείες κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκα. Η Teva επιταγχύνει τις διαδικασίες ανάπτυξης ενός φαρμάκου, με μεγαλύτερη διάρκεια εκμετάλλευσης, ελπίζοντας να κατευθύνει τους ασθενείς της στο νέο προϊόν πριν το παλιό χάσει την αποκλειστικότητα του. Σύμφωνα με το Fieerchepharma, το Copaxone φαίνεται ότι χάνει την αποκλειστικότητα του τον Μάιο του 2014, αντί τον Νοέμβριο του 2015 όπως αρχικά αναμένοταν. Γεγονός που βάζει σε ρίσκο πωλήσεις αξίας 3 δις. δολαρίων περίπου στις ΗΠΑ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AstraZeneca, η οποία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από γεννόσημα στο γνωστό της «πορφυρό χάπι», το Nexium. Η πατέντα για τη θεραπεία της γαστρικής παλινδρόμησης λήγει τον Μάιο του 2014. Οι πωλήσεις του φαρμάκου ανήλθαν σχεδόν σε 4 δις δολ. παγκοσμίως το 2012, ενώ σχεδόν τα 2,3 δις προήλθαν από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αρκετές εταιρείες, έχουν περισσότερα του ενός φάρμακα που θα χάσουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μέσα στο 2014.
Η Novartis θα χάσει την αποκλειστικότητα του Sandostatin LAR και του Exforge, με τα δύο φάρμακα να βρίσκονται στο «top 10» του Fiercepharma. Το ίδιο ισχύει επίσης και για την Allergan, με τα Restasis και Lumigan που ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο «top 10». Η βασική πατέντα για το Lumigan λήγει τον Αύγουστο, αλλά η εταιρεία «αμύνεται» με άλλη που είναι σε ισχύ μέχρι το 2017.
Το Fiercepharma κατηγοριοποίησε τα φάρμακα σύμφωνα με τις παγκόσμιες πωλήσεις τους το 2012. Η Boehringen Ingelheim και η Allergan δεν δηλώνουν τις πωλήσεις των φαρμάκων στις ΗΠΑ, που είναι στην παρακάτω λίστα. Ωστόσο, συμπεριέλαβε τις πωλήσεις στις ΗΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα. Τα νούμερα προέρχονται από επίσημα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα και όπου αυτά δεν είναι σε δολάρια ΗΠΑ (για τις Boehringer και Sanofi), η μετατροπή έγινε με την ισοτιμία όπως αυτή ήτανε την τελευταία ημέρα της περιόδου εξέτασης.
Το top10 των απωλειών του 2014


1 Copaxone - Teva

2 Nexium - AstraZeneca

3 Micardis / Micardis HCT - Boehringer Ingelheim

4 Sandostatin LAR - Novartis

5 Exforge / Exforge HCT - Novartis

6 Nasonex - Merck

7 Trilipix - AbbVie

8 Evista - Eli Lilly

9 Renagel / Renvela - Sanofi

10 Restasis - Allergan


Πηγή: http://www.virus.com.gr