ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τί ειπώθηκε στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών προς φαρμακεία - Ποιοί ψηφίζουν το νομοσχέδιο

Pharma Team: Όπως σας ενημερώσαμε και  το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σήμερα συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη διάταξη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προς τα φαρμακεία. 

Παρακάτω, και επειδή παρακολουθούμε όπως πάντα στενά το θέμα, σας παραθέτουμε αποσπάσματα από τα πρακτικά της Επιτροπής που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους φαρμακοποιούς.

Σημειώνεται πως η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα:
 
…….Στην Αθήνα σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.50΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημήτριου Κρεμαστινού, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις». (3η συνεδρίαση).
Στη συνεδρίαση παρέστει ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Αντώνιος Μπέζας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.
Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Επί της αρχής του νομοσχεδίου, η Ν.Δ. ψηφίζει «υπέρ», ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ψηφίζει «κατά», το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψηφίζει «υπέρ», οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «επιφυλάσσονται», η Χρυσή Αυγή «επιφυλάσσεται», η Δημοκρατική Αριστερά «επιφυλάσσεται» και το Κ.Κ.Ε. ψηφίζει «κατά». Κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο γίνεται δεκτό επί της αρχής.
Η σημερινή συνεδρίαση είναι η συνέχιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας ξεκινάει μετά από την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου με την κατά άρθρον συζήτηση και με τους εισηγητές.

………..
.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ.): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Άρθρο 1, κρατάμε επιφύλαξη.

…..Άρθρο 4, λέμε ναι. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει εκδώσει πρόσφατα δελτίο τύπου σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκκαθάριση ανά ταμείο από αυτά που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προβλήματα γραφειοκρατικά και έλλειψη προσωπικού. Η διαδικασία της εξόφλησης τν ληξιπρόθεσμων οφειλών πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα για όλους φαρμακεία, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και κάθε κίνηση για μείωση της γραφειοκρατίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να ολοκληρωθεί άμεσα και η οριστική εκκαθάριση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ(Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ):

…….Οι ρυθμίσεις του άρθρου 4 σχετικά με τη διευκόλυνση ταχύτερης εξόφλησης κατά τα έτη 2010-2012 οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία είναι θετικές. Θα πρέπει να επεκταθεί και όσον αφορά τις οφειλές προς τους ελεύθερους επαγγελματίες  γιατρούς και τις εφημερίες νοσοκομειακών γιατρών.
Ψηφίζουμε υπέρ αυτού του άρθρου……

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Σε σχέση με τις παρατηρήσεις που έγιναν από τους συναδέλφους για τα άρθρα του Υπουργείου Υγείας, θα ήθελα να κάνω ορισμένες δικές μου επισημάνσεις.
…..
Το τέταρτο άρθρο που αφορά τις πληρωμές ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα φαρμακεία, είναι ακόμη μία νομοθετική διάταξη προκειμένου να διευκολύνουμε τις διαδικασίες αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων, να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας και να επιταχύνουμε αυτές τις πληρωμές, προκειμένου να έρθει ρευστότητα στην αγορά. επειδή ετέθη από τις προηγούμενες μέρες από πολλούς συναδέλφους το θέμα της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών, να σας δώσω ορισμένα οικονομικά στοιχεία για το που βρισκόμαστε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, για την ακρίβεια δεν είναι του ΕΟΠΥΥ μέχρι 31/12/2011 προς τους παρόχους του φαρμακεία, ιδιώτες, γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. από μία εκτίμηση που έχει γίνει ανέρχονται στο 1.900.000.000 ευρώ που κυρίως είναι των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των οποίων οι κλάδοι υγείας μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, διότι ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί μετά το 2012. Η χρηματοδότηση που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα είναι 1.223.000.000 ευρώ και από αυτή την χρηματοδότηση έχουνε εξοφληθεί χρηματικά εντάλματα της τάξης των 868.000.000 ευρώ. Δηλαδή, τα χρήματα που έχουν πέσει στην αγορά είναι 868.000.000 ευρώ. Μέχρι τέλος Ιουνίου του 2013, τα χρήματα που είχαν πληρωθεί ήταν 317.000.000 ευρώ και σε αυτό το διάστημα των τελευταίων τριών μηνών, Ιούλιο, Αύγουστο, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 έπεσαν επιπλέον στην αγορά, πληρώθηκαν, 550.000.000 ευρώ, έτσι ώστε το συνολικό ποσό να έχει φτάσει τα 868.000.000 ευρώ. 

Έχει υπάρξει μία σημαντικό πρόοδος στην διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι ικανοποιητική, με την έννοια ότι δεν θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος του έτους να απορροφήσουμε το 1.200.000.000 ευρώ, που είναι η χρηματοδότηση που έχουμε πάρει. Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο την διαδικασία αποπληρωμής, ίσως και με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειπώθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση από πολλούς να είναι η τελευταία νομοθετική ρύθμιση, αλλά ανάλογα με τα προβλήματα που βρίσκουμε μπροστά μας να υπάρξει και άλλη νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες. Πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού 85% - 90% θα έχει πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.