ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΦΣ: Δήλωση Κυριάκου Θεοδοσιάδη για τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ

Αθήνα, 23/9/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για την πώληση των συμπληρωμάτων και των βιταμινών, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε τα παρακάτω:

«Επανειλημμένα έχουμε τονίσει πως τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Επομένως η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται με τον αυστηρό έλεγχο του ΕΟΦ και μόνο από εξειδικευμένα κέντρα πώλησης όπως είναι τα φαρμακεία και με ευθύνη του φαρμακοποιού, ο οποίος έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση. Είναι φάρμακα και όχι καταναλωτικά προϊόντα. Η ανεξέλεγκτη πώληση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Για παράδειγμα σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) η αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά πως οποιαδήποτε άλλη πηγή διάθεσης προϊόντων που έχουν σχέση με την υγεία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον επιστημονικά κατοχυρωμένο ρόλο του Φαρμακείου.»