«Λαυράκια» βγάζει ο έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργεί το υπουργείο Υγείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, μόνο το τελευταίο τρίμηνο, για το οποίο «τρέχει» ο έλεγχος, εκτός από τα συνήθη φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, βρέθηκαν και 60 γιατροί που έγραφαν φάρμακα και εξετάσεις σε ασφαλισμένους που δεν βρίσκονταν πλέον στην ζωή. Μάλιστα ένας από αυτούς είχε συνταγογραφήσει έως και 50 διαφορετικές φορές χρησιμοποιώντας στοιχεία ασφαλισμένου που είχε αποβιώσει.
Πηγή: capital.gr
Ήδη έχει ζητηθεί από το υπουργείο να γίνει ταυτοποίηση της ημερομηνίας που γράφτηκαν οι συνταγές ή τα παραπεμπτικά με την ημερομηνία που αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν περιπτώσεις για παράδειγμα τρίμηνων συνταγών, όπου ο ασφαλισμένος απεβίωσε πριν τη λήξη τους.
Εντούτοις τέτοιες περιπτώσεις δείχνουν να είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Από τα πρώτα ευρήματα του ελέγχου έχει διαπιστωθεί πως υπήρχε γιατρός που συνταγογραφούσε ακόμη και 200 ημέρες μετά το θάνατο του ασφαλισμένου.
Οι αποκαλύψεις ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Όπως είχε πει την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου «Health World 2013: από το μνημόνιο στην ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα», σε μία μόνο μικρή πόλη της επαρχίας γράφτηκαν σε ένα μήνα διαγνωστικές εξετάσεις συνολικής αξίας 450 χιλ. ευρώ, αξία κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη αυτή είναι τελικά η Λάρισα, ενώ ο γιατρός που «υπερέβαλε εαυτόν» είναι ορθοπεδικός.
Συνολικά εξετάζονται 87 παρόμοιες περιπτώσεις. Στην πλειονότητά τους είναι ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι και παθολόγοι.