ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πετάει στο 29% η συμμετοχή στα φάρμακα

Pharma Team: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Επενδυτής 28/09/2013



Δεν είναι μόνο το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία. 

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες, το 2014 οι Έλληνες θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία. Η πρόσθετη επιβάρυνση μπορεί να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ! Όσον αφορά τα 25 ευρώ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το μέτρο ετέθη επί υπουργίας Α.Λοβέρδου, για να εφαρμοστεί από 1.1.2014. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στα χέρια του οποίου ήρθε τώρα η «καυτή πατάτα», επιχειρεί μάταια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί για τους χρόνιους ασθενείς και θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.
Η ουσία είναι ότι από την αύξηση του εισιτηρίου από τα 5 στα 25 ευρώ στόχος είναι να υπάρξει αύξηση των εσόδων στα νοσοκομεία περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ! Προφανώς το ποσό αυτό θα προέλθει από τους ασθενείς-πολίτες, για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ λόγω της ύφεσης. Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι δαπάνες των ανασφάλιστων προφανώς επιχειρούν μάταια να χρυσώσουν το χάπι.
Σαν να μην έφθανε αυτό, επέρχεται νέα δυσβάσταχτη επιβάρυνση για τους ασθενείς στα φάρμακα. Το ανώτατο όριο για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του 2014 «κλείδωσε» οριστικά στα

2 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έθεσε θέμα να μειωθεί στα 2,12 δισ., έναντι 2,371 εφέτος. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί δεν είχαν αντίρρηση να υπάρξει μικρότερο ψαλίδι στα φάρμακα.
Ωστόσο, σε αντάλλαγμα ζήτησαν να υπάρξει οικονομικά ισοδύναμο μέτρο στον τομέα είτε των εσόδων του ΕΟΠΥΥ είτε των εξόδων.

Αποζημίωση

Όπως αντιλαμβάνεστε εκ του αποτελέσματος, οι δικοί μας κατάπιαν τη γλώσσα τους... Με ποιον τρόπο, λοιπόν, θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς; Αυξάνοντας από την πίσω πόρτα τα ποσοστά συμμετοχής στο κόστος της θεραπείας. Η περαιτέρω μείωση της τιμής των γενοσήμων και των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή αποζημίωσης σε κάθε θεραπευτική κατηγορία.
Έτσι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον ο ασφαλισμένος θα καλύπτει το σύνολο της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης αν του χορηγηθεί φάρμακο με τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, τότε βλέπουμε ότι έρχεται νέο χαράτσι στην υγεία.

Πόση θα είναι η επιβάρυνση αυτή;

 Πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ. σε ετήσια βάση. Δηλαδή, από τα 370 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από τη φαρμακευτική δαπάνη το 2014, οι ασφαλισμένοι θα επωμιστούν περίπου το 40%! Από την άλλη, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην Ευρώπη με τη χαμηλότερη συμμετοχή στα φάρμακα. Γεγονός που συχνά-πυκνά επισημαίνει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, θέλοντας προφανώς να εξωραίσει την κατάσταση. Σήμερα, η μέση συμμετοχή ανέρχεται σε περίπου 21%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 40%. Ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια οικονομική κατάσταση με εμάς, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, το ποσοστό συμμετοχής είναι περίπου διπλάσιο από το δικό μας. Με τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης το ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει περίπου στο 29%, ενώ το 2009 ήταν μόλις στο 9%! Το ερώτημα είναι αν αντέχει άλλο το μέσο ελληνικό νοικοκυριό;

ΣΕ ΣΙΡΙΑΛ 

με αναπάντεχη πλοκή και ανατροπές εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εν λόγω δαπάνες εμφανίστηκε ότι «ξέφυγαν από τον προϋπολογισμό, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση της τρόικας, που ζήτησε τη λήψη μέτρων.
Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν το Δ.Σ. ανακοίνωσε στις κλινικές μέτρα-σοκ για τον αναδρομικό έλεγχο των νοσηλίων από 1.1.2013, ξεσηκώνοντας εύλογα θύελλα αντιδράσεων, κυρίως για τον αναδρομικό χαρακτήρα των μέτρων.
Εντύπωση προκαλεί, δε, το ότι το επίσημο κείμενο -που αποσύρθηκε από τη «Διαύγεια»- ανέφερε ότι βασίζεται σε προφορική εισήγηση στελέχους του ΕΟΠΥΥ! Οι κλινικές υποστηρίζουν ότι ορισμένα μέτρα είναι παράνομα, καθώς προσκρούουν σε σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Επιπλέον, τονίζουν ότι η αναδρομική ισχύς των μέτρων είναι κατάφωρα άδικη και ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ καταρτίστηκε αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες.
Τη Δευτέρα, υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων των κλινικών (ΣΕΚ και ΠΕΙΚ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Το κλίμα ήταν βαρύ και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα ανακαλούνται με το αιτιολογικό της «διόρθωσης των στοιχείων του εισηγητή». Τι να εννοεί άραγε ο ποιητής; Ευτυχώς χάρη στη «Διαύγεια» οι παλινωδίες δεν μπορούν να κουκουλωθούν.

Τα μέτρα

 Αξίζει να δούμε ορισμένα από τα μέτρα. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ.του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός δεν θα αποζημιώνει: 
Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (KEN), για τα οποία δεν υπάρχει αντιστοίχιση με κωδικούς της ICD10 και ιατρικών πράξεων.
Η κωδικοποίηση αυτή αφορά νόσους και διαγνώσεις και αποτελεί το διεθνές πρότυπο, βάσει του οποίου KEN για τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις (ΠΦΥ) που περιλαμβάνονται και κοστολογούνται στο Φ Ε Κ/Β/3100/2011, καθώς και στο Π.Δ. 157/1991, επειδή αφορούν εξωτερικούς ασθενείς και δεν απαιτούν νοσηλεία. Στην περίπτωση που συμβεί επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ιατρικής πράξης, τότε θα χρεωθεί επιπλέον η δαπάνη για ημερήσιο νοσήλιο, όπως καθορίζεται για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Ιατρικές πράξεις (διαγνωστικές - θεραπευτικές) οι οποίες θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη ΜΔΝ του επιλεγμένου KEN. Σε περίπτωση παράτασης νοσηλείας (πέραν της ΜΔΝ) και εφόσον απαιτηθεί η επανάληψη κάποιας από αυτές, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει το 80% της πρώτης στήλης του κρατικού τιμολογίου, κατόπιν έγκρισης του ελεγκτή γιατρού του Οργανισμού.
Οι εκπρόσωποι των κλινικών ανέφεραν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως, αν έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κλινικές έχουν χρεώσει πλασματικές πράξεις και εξετάσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, να διακόπτεται άμεσα η σύμβαση, θεωρούν ακόμη ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να τεθούν σε κίνδυνο...
Αφήσαμε για το τέλος το κερασάκι στην τούρτα. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και το εξής: αν ένας ασθενής χάσει τη ζωή του εντός των τριών πρώτων ημερών νοσηλείας του, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει με KEN! Ρύθμιση η οποία πολλοί λένε ότι θα έχει σοβαρές παρενέργειες. Όπως ασθενείς που είναι να υποβληθούν σε by-pass θα τους βάζουν να κάνουν αγγειοπλαστικές, με συνέπεια να εκτιναχτεί το κόστος για στεντ και μπαλονάκια.

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ enegis@yahoo.com