ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δυναμικό το συνεταιριστικό κίνημα των ελλήνων φαρμακοποιών

Με δυναμικό 25 συνεταιρισμούς 5700 φαρμακείων, 40 κέντρων διανομής και τζίρο που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ ήτοι το 55% της ελληνικής αγοράς, το ελληνικό συνεταιριστικό κίνημα των ελλήνων φαρμακοποιών δείχνει από τα πλέον ισχυρά της Ευρώπης. Ο δυναμισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει και το μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στην περίοδο κρίσης που βρίσκεται η Ελλάδα και ο κλάδος του φαρμάκου, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει σε ένα βαθμό να ισορροπήσουν τα ελληνικά φαρμακεία πάνω στο τεντωμένο σκοινί που τις αναγκάζει να πορευθούν οι μνημονιακές -και όχι μόνο- επιταγές. 
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Μπελώνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμένων Φαρμακείων Ελλάδας (ΟΣΦΕ), η ελληνική ομοσπονδία αποτελεί

μοναδικό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς φαρμακείων, αλλά το κυριότερο βρίσκεται κάτω από ενιαία έκφραση, δηλαδή υπάρχει ένας οργανισμός με ενιαία διοίκηση. Ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ, αναφέρθηκε στο "καυτό" ζήτημα της μείωσης του περιθωρίου κέρδους το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 40% αρχής γενομένης με το νόμο Λοβέρδου, ο οποίος βέβαια δεν ακολουθούσε κάποια μνημονιακή πολιτική αφού είχε προηγηθεί. Παρόλ' αυτά είπε τα φαρμακεία κατάφεραν να ισορροπήσουν και να επιβιώσουν. Όμως πλέον τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, λόγω και της μείωσης του τζίρου και πλέον το μέλλον δείχνει περισσότερο αβέβαιο με τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να προγραμματίσουν για το αύριο.