ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μάχη για τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ


Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΥ
Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ anegis@ependytis.gr
Στον τομέα των εσόδων και όχι των δαπανών βρίσκεται τομεγάλο πρόβλημα για τον Άδωνη Γεωργιάδη και την κυβέρνηση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με εμπιστευτικές εκθέσεις του οικονομικού επιτελείου, τααναμενόμενα έσοδα του οργανισμού από τα ασφαλιστικά ταμεία ενδέχεται να φθάσουνμόλις στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 που αρχικώς είχαν προϋπολογιστεί. Στηνπορεία ο προϋπολογισμός μειώθηκε αρχικά κατά 300 εκατ., εν συνεχεία κατάεπιπλέον 500 εκατ. με διαδοχικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών καισήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 3,8 δισ. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο «Ε»,έγκυρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τελικά θα διαμορφωθούν γύρω στα 3,5 δισ. Ήτοι 1,2 δισ. λιγότερα από τις αρχικές προβλέψεις...

Κύρια αιτία δεν είναι άλλη από την ύφεση. Λόγω της ανεργίας έχουμε μειωμένα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που απαιτεί πρόσθετουςπόρους. Προφανώς, μοναδική εναλλακτική πηγή εσόδων είναι ο κρατικόςπροϋπολογισμός, στον οποίο έχει εγγραφεί κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ. Υπάρχει βέβαια και το έκτακτο αποθεματικό ύψους 2,2 δισ.
Στο σημείο αυτό εστιάζονται και οι «αιχμές» του Λ.Παπαγεωργόπουλου για μη στήριξη του από τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, που περιλαμβάνονται στην έγγραφη παραίτησή του από τον ΕΟΠΥΥ, τηνοποία υπέβαλε την Τετάρτη. Υπ' ατμόν θεωρείται και ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, ο οποίος είχε υποδειχθεί από τη ΔΗ MAP.
Νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέλαβε ο Δημ. Κοντός, ο οποίος δεν πρόλαβενα ζεστάνει την καρέκλα του στον ΟΓΑ (είχε τοποθετηθεί εκεί τον Φεβρουάριο). Οδοντίατρος το επάγγελμα, προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο της Ν.Δ., είναι κουμπάρος του Λευτέρη Ζαγορίτη και στο παρελθόν έχει διατελέσει γ.γ. τουυπουργείου Εργασίας. Η τοποθέτησή του θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή. Στονκ. Παπαγεωργόπουλο, πάντως, χρεώνεται η απώλεια ελέγχου στον τομέα των δαπανών,όπου επίσης υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις.
Όπως αποκαλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το πρώτο τρίμηνοτου 2013 αυξήθηκε κατά 70% ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων σε σχέση μεπέρυσι! Σύμφωνα με τα «απόρρητα» στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο εφέτος έγινανπερίπου 21 εκατ. εξετάσεις, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα μόλις 12 εκατ. Οι δαπάνες από 106 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 εκτοξεύτηκαν στα 141,5εκατ. εφέτος. Σε επίπεδο δαπανών προδιαγράφεται μέχρι το τέλος του έτους μίααπόκλιση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ! Συνολικά, λοιπόν, αν λάβουμε υπόψη τιςαποκλίσεις εσόδων δαπανών, βλέπουμε ότι το αναμενόμενο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ είναι πιθανό να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.
Γι' αυτό η τρόικα έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων «εδώ καιτώρα», ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες και να καλυφθεί το οικονομικό άνοιγμα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία μετον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά να εφαρμοστεί άμεσα έναςμηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων (clawback) από τους παρόχους, σε περίπτωση υπέρβασης των προϋπολογισθεισών δαπανών.
Ο κ. Σαλμάς δεν έχει κρύψει την πικρία του για τηναπομάκρυνσή του, θεωρώντας ότι επί των ημερών του τιθασεύτηκε το έλλειμμα,τέθηκε υπό έλεγχο η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ για τα υπόλοιπα έριχνε την ευθύνηστον κ. Παπαγεωργόπουλο. Είναι γνωστό ότι είχε κακές σχέσεις με τον Α.Λυκουρέντζο και με τις διοικήσεις πολλών φορέων που επόπτευε, όπως, π.χ., ο ΕΟΦ.
Ανώτατο όριο
Το μέτρο του clawback ισχύει ήδη από πέρυσι για τιςφαρμακοβιομηχανίες και εφέτος το ανώτατο όριο που έχει τεθεί είναι 197 εκατ.ευρώ τον μήνα για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων. Ανάλογο μέτροεφαρμόζεται για τα φάρμακα και στην Πορτογαλία. Η είσπραξη του clawback σταφάρμακα γίνεται κάθε έξι μήνες. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2013 το ποσό πουθα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομήχανοι είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, προκειμένου να λάβουν τιμή τα νέα φάρμακα,οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να καταβάλουν το clawback.
Παράλληλα, θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα, όπως πλαφόν ανάασθενή και γιατρό, καθώς και πρωτόκολλα συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.Επί τάπητος ετέθη και η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στοκόστος, αλλά απορρίφθηκαν λόγω της οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχειπεριέλθει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Εδώ θα αναλάβει δράση ο νέος υφυπουργός ΥγείαςΑντ. Μπέζας, οοποίος έχει θητεία στο υπουργείο Οικονομικών με ειδική αποστολή τον έλεγχο τωνοικονομικών του ΕΟΠΥΥ. Χαμηλού προφίλ πολιτικός από τη Θεσπρωτία, ο οποίοςμέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της επιτροπής ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού τουκράτους. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του. 

Πηγή: Εφημερίδα Επενδυτής