ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έξι φαρμακεία στην φάκα του ΣΔΟΕ.

Έξι φαρμακεία στη φάκα του ΣΔΟΕ
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Έξι φαρμακεία στη φάκα του ΣΔΟΕ 
Άφαντος παραμένει ο βούλγαρος έμπορος 
Πρωταθλητής φέρεται ιδιοκτήτης φαρμακείου στην Αγίου Δημητρίου 
Μικτά κλιμάκια ελεγκτών της περιφερειακής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ταυτόχρονους στοχευμένους ελέγχους σε φαρμακεία της πόλης, για να διαπιστώσουν αν συμμετέχουν σε κύκλωμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων. Αξιοποιώντας πληροφορίες και ενδείξεις που είχαν στη διάθεση τους τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο ΕΟΦ, τα κλιμάκια διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον έξι φαρμακεία της πόλης συμμετείχαν σε παράνομη πώληση φαρμάκων.
Οι ελεγκτές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ μελετούν τα τιμολόγια που εξέδιδαν οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να κάνουν συσχέτιση των φαρμάκων και των συνταγολογίων και να διαπιστώσουν αν γινόταν και με ποιον τρόπο διακίνηση φαρμάκων στο εξωτερικό. Επίσης ψάχνουν να βρουν σε ποιες χώρες έχουν ζήτηση τα φάρμακα αυτά, ώστε να εντοπίσουν και το πού πωλήθηκαν.
Πανελλαδική έρευνα για παράνομη διακίνηση φαρμάκων 

Της Νικολέττας Μπούκα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», μικτά κλιμάκια ελεγκτών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ταυτόχρονους στοχευμένους ελέγχους σε φαρμακεία της πόλης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συμμετέχουν σε κύκλωμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων. Μάλιστα, σε μία περίπτωση ο έλεγχος έγινε παρουσία δικαστικού εκπροσώπου.
Αξιοποιώντας πληροφορίες και ενδείξεις που είχαν στη διάθεσή τους τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, τα κλιμάκια διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον έξι φαρμακεία της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε παράνομη πώληση φαρμάκων σε φαρμακαποθήκες, ενώ συνεχίζουν να διερευνούν πώς γινόταν η διακίνηση των φαρμάκων.
Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ μελετούν τα τιμολόγια που εξέδιδαν οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να κάνουν συσχέτιση των φαρμάκων και των συνταγολογίων και να διαπιστώσουν αν γινόταν και με ποιον τρόπο διακίνηση φαρμάκων στο εξωτερικό. Μάλιστα, κατά την ερευνά τους στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, είχαν στα χέρια τους λίστα με συγκεκριμένα φάρμακα για τα οποία είχαν πληροφορίες ότι εξάγονται παρανόμως, όπως για παράδειγμα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπότασης, η τιμή των οποίων είναι πολλαπλάσια στο εξωτερικό σε σύγκριση με την τιμή τους στην Ελλάδα. Επίσης, ψάχνουν να βρουν σε ποιες χώρες έχουν ζήτηση τα φάρμακα αυτά, ώστε να εντοπίσουν και το πού πωλήθηκαν. Μάλιστα, σε μία περίπτωση εκτιμάται ότι ο όγκος των εξαγωγών φαρμάκων μόνο για το 2012 έφτασε τις 700.000 ευρώ.

ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΟΣ 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», «πρωταθλητής» στις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων στην Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από τους καταγγέλλοντες στις αρμόδιες αρχές ένας φαρμακοποιός που διατηρεί το φαρμακείο του επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΣΔΟΕ και της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ο εν λόγω φαρμακοποιός είχε ενοικιάσει διαμέρισμα σε διπλανή πολυκατοικία από το φαρμακείο του και το χρησιμοποιούσε ως αποθήκη συγκέντρωσης φαρμάκων.

Πρωταθλητής στις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από τους καταγγέλλοντες στις αρμόδιες αρχές ένας φαρμακοποιός που διατηρεί το φαρμακείο του επί της οδού Αγίου Δημητρίου Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, ο φαρμακοποιός δεν διέθετε καν άδεια λειτουργίας φαρμακαποθήκης, ωστόσο τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει έναρξη λειτουργίας φαρμακαποθήκης. Πάντως, βάσει των καταγγελιών που είχε στα χέρια του το υπουργείο Υγείας, το εν λόγω φαρμακείο φαίνεται ότι απομυζούσε ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες φαρμάκων που έρχονταν στη Θεσσαλονίκη, αγοράζοντάς τα με διάφορους τρόπους με στόχο την εξαγωγή τους, κάτι το οποίο είναι στο στάδιο της διερεύνησης.
Οι παραπάνω έλεγχοι αποτελούν συνέχεια των αντίστοιχων ενεργειών που γίνονται και στην Αθήνα, όπου το ΣΔΟΕ εντόπισε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες που έκαναν παράνομες εξαγωγές φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», η όλη επιχείρηση ήταν εν γνώσει του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, ενώ το υπουργείο Υγείας ήταν αυτό που κατηύθυνε τις έρευνες και στη Θεσσαλονίκη, υποδεικνύοντας τα σημεία στα οποία έγιναν οι έλεγχοι.
Άλλωστε, πρόσφατα ο κ. Σαλμάς είχε καταγγείλει κομπίνα με τα φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο, στην οποία εμπλέκονται 500 φαρμακεία και πέντε φαρμακαποθήκες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεχνητή έλλειψη φαρμάκων στην αγορά. Όπως είχε δηλώσει, πέντε φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα στέλνουν διανομείς στα φαρμακεία και αφού πληρώσουν στους φαρμακοποιούς το ποσοστό κέρδους που θα είχαν από τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα παίρνουν στο πλαίσιο της επιστροφής και τα επανεξάγουν στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις εγχώριες. Μάλιστα, οι περισσότεροι προτιμούν τη Γερμανία, διότι εκεί έχουν το μεγαλύτερο κέρδος. Όπως είχε πει ο κ. Σαλμάς, με την κομπίνα αυτή οι φαρμακοποιοί κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια αφορολόγητα και οι φαρμακαποθήκες πολλά περισσότερα.

Βούλγαρος έμπορος 

Συνεχίζονται οι έρευνες του ΣΔΟΕ για τον Βούλγαρο ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει n «Μ», έκανε παράνομες εξαγωγές ακριβών φαρμάκων από τη Θεσσαλονίκη στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας, έχοντας σαν βιτρίνα εταιρεία εμπορίας φρούτων και οικιακών ειδών.
Ο ίδιος δήλωνε ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης με έδρα την Πολίχνη, ωστόσο όχι μόνο είχε πλαστογραφημένη άδεια Παραμένει άφαντος λειτουργίας, αλλά και στη διεύθυνση την οποία δήλωνε δεν βρέθηκε καν η φαρμακαποθήκη.
Μάλιστα, κατάφερε να θησαυρίσει καθώς τα φάρμακα που διακινούσε χορηγούνται για την αντιμετώπιση του AIDS και είναι πανάκριβα. Προς το παρόν ο βούλγαρος έμπορος παραμένει άφαντος, με τις ελληνικές διωκτικές αρχές να τον αναζητούν. Επίσης, άγνωστο παραμένει το πού βρίσκονται τα 709 τεμάχια συγκεκριμένου αντιρετροϊκού φαρμάκου, τα οποία προσπάθησε να πουλήσει σε γερμανική εταιρεία, η οποία όμως του τα επέστρεψε όταν διαπίστωσε ότι η εξωτερική συσκευασία τους είχε παραποιηθεί. Αυτό ήταν και το στοιχείο από το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του νήματος.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία