ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εμπάργο φαρμάκων από τη Roche στο ΕΣΥ για ανεξόφλητες οφειλές - Μήνυση του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ

Σε αναστολή της προμήθειας με φάρμακα της για την πλειονότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ έχει προχωρήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Roche (Hellas) Α.Ε. Η εταιρεία διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο για την παρατεινόμενη καθυστέρηση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων τιμολογίων για φάρμακά της τα οποία έχουν παραδοθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και μετά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Την κίνηση της εταιρείας κατήγγειλε χθες ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., με μηνυτήρια αναφορά του προς την Εισαγγελία Αθηνών. Ο Αθ. Γιαννόπουλος ζητεί την παρέμβαση της δικαιοσύνης «προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης και της πρόκλησης κινδύνου για την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας, μετά την αιφνίδια απόφαση των αρμοδίων οργάνων και εκπροσώπων της εταιρείας Roche (Hellas) Α.Ε. να ανασταλεί η προμήθεια των νοσοκομείων του ΕΣΥ με φαρμακευτικά προϊόντα που παρασκευάζει και εισάγει στην Ελλάδα αποκλειστικά αυτή και που είναι αναγκαία για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών ως ο καρκίνος (Herceptin, Avastin, Xeloda), προβάλλοντας ως αιτία τη μη τήρηση των όρων πληρωμής και της έγκαιρης εξόφλησης των σχετικών οφειλών από τα νοσοκομεία και τα ταμεία».

Σε δική της ανακοίνωση, η οποία εξεδόθη χθες, η Roche (Hellas) Α.Ε.
υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει σχετικά όλους τους αρμοδίους από τον Ιούλιο του 2010 και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η Roche Hellas ανακοινώνει ότι προέβη σε αναστολή παράδοσης των φαρμάκων της σε όσα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμα τιμολόγια για φάρμακα — ί 3 που παραδόθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και μετά. Η Roche Hellas, επιπλέον της πιστωτικής της πολιτικής 60 ημερών που είναι σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τηρώντας όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της, παρείχε μια πρόσθετη τρίμηνη έντοκη περίοδο πίστωσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία που αδυνατούσαν να τηρήσουν την πιστωτική πολιτική των 60 ημερών».
Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία σημειώνει: «Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα από την κατάσταση των οφειλών τους, θα λαμβάνουν τα φάρμακά μας Konakion, Valcyte, Cymevene, CellCept IV και CellCept σκόνη για πόσιμο εναιώρημα, που χορηγούνται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή νόσων, καθώς και τις θεραπείες μας για το AIDS (HIV), Invirase, Fuzeon και Viracept, των οποίων το δίκτυο διανομής είναι εξαιρετικά περιορισμένο».

Δεν υπάρχει «real time»...
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος έχει δεσμευθεί κατ' επανάληψη και κατηγορηματικά ότι οι προμηθευτές του ΕΣΥ θα αποπληρώνονται σε πραγματικό χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2011. Πρόκειται, μάλιστα, για βασική απαίτηση της τρόικας.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη πληρωμές «real time» στο ΕΣΥ και, έτσι, οι εταιρείες μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) συνεχίζουν επ' αόριστον την αναστολή των παραδόσεων αναλώσιμου υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στις εταιρείες - μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτευσίμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ).
Από την πλευρά της, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τηρεί χαρακτηριστική σιγή ιχθύος...