ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αθ. Μέντας: Ως υγειονομικοί οι φαρμακοποιοί θα είμαστε οι τελευταίοι που, εάν χρειαστεί, θα φύγουμε από τη Σαντορίνη

Ο Σαντορινιός φαρμακοποιός, αντιπρόσωπος του νομού Κυκλάδων στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μίλησε στο DailyPharmaNews για την κατάσταση στο νησί που τις τελευταίες μέρες λόγω των ηφαιστείων και της σεισμικής δραστηριότητας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, απασχολώντας όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

«Καταρχήν να πω ότι έχει φύγει πάρα πολύς κόσμος» είναι η πρώτη διαπίστωση που έκανε ο κ. Αθανάσιος Μέντας, προσπαθώντας να δώσει μία εικόνα για το πώς ο ίδιος ως φαρμακοποιός βιώνει την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί της Θήρας.

«Ίσως και παραπάνω από τον μισό πληθυσμό να έχει φύγει» εκτιμά. «Η κίνηση είναι υποτονική. Έχει φύγει πολύς κόσμος, καλώς ή κακώς», συνεχίζει. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός της Σαντορίνης είναι περίπου στις 15.000 ανθρώπους, στην πραγματικότητα όμως ζουν στο νησί περίπου 25.000 άτομα, όπως λέει, καθώς πολλοί δεν απογράφησαν.

Η άποψή του είναι ότι πλέον οι άνθρωποι που έχουν μείνει είναι γύρω στις 7-8 χιλιάδες, το πολύ.

Στη Σαντορίνη λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κόσμου που το καλοκαίρι, όπως είναι γνωστό, πολλαπλασιάζεται συνολικά 19 φαρμακεία.

Από αυτά, λόγω της έκτακτης αυτής κατάστασης, δύο ανέστειλαν τη λειτουργία τους καθώς βρίσκονται σε δύο «επικίνδυνες» για κατολισθήσεις, περιοχές, την Καλδέρα και την Οία με αποτέλεσμα να φύγουν οι υπάλληλοί τους. Και επειδή αφενός σε αυτά τα σημεία έχει φύγει και ο περισσότερος πληθυσμός, αφετέρου είναι δύσκολο να κρατήσουν μόνοι τους ανοικτό το φαρμακείο, ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Αυτό βέβαια το φαινόμενο της αποχώρησης των υπαλλήλων δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα φαρμακεία. Παρατηρείται σε όλα τα φαρμακεία του νησιού όπως και στις περισσότερες επιχειρήσεις είτε αφορούν την εστίαση, το εμπόριο, την υγεία –π.χ. στα διαγνωστικά κέντρα- κτλ

Πρόβλημα πάντως για την εξυπηρέτηση του κόσμου δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία, αφού όπως λέει ο κ. Μέντας «υπάρχουν τα υπόλοιπα 17 φαρμακεία που είναι άριστα κατανεμημένα πάνω στο νησί και καλύπτουν άνετα τις ανάγκες, αφού και ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά. Οι εφημερίες και τα τηλέφωνα ανάγκης το βράδυ ισχύουν κανονικά, οπότε εν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να βρει κάποιος ένα φαρμακείο να εξυπηρετηθεί».

Σημαντικό επίσης είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τροφοδότησης του νησιού με φάρμακα και αναλώσιμα, αφού και πλοία και αεροπλάνα πηγαινοέρχονται.

Το πρόβλημα είναι ότι φεύγουν οι υπάλληλοι φαρμακείων. Σχεδόν όλα τα φαρμακεία έχουν υπαλλήλους φαρμακείων καθώς λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης τα φαρμακεία είναι μεγάλα. Είναι λοιπόν θέμα η αποχώρηση των υπαλλήλων και όπως φαίνεται, αφορά σχεδόν το σύνολο των λειτουργούντων φαρμακείων.

«Όλα τα φαρμακεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο που σημαίνει ότι χωρίς υπαλλήλους δεν μπορούν να το υποστηρίξουν».

Αυτή η φυγή των υπαλλήλων γενικότερα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, ειδικά το τελευταίο τριήμερο. Επομένως ακόμη δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει τις επιπτώσεις εάν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν σπίτι σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και φεύγουν λόγω της αναστάτωσης που έχουν προκαλέσει τα ΜΜΕ με κάποια από τα δημοσιεύματά τους. Ακόμη και το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά οδηγεί κάποιους πιο εύκολα στην απόφαση να φύγουν, έστω και για λίγες μέρες. Κι εκεί είναι που ποντάρουν όσοι μένουν στο νησί: ότι όσοι φεύγουν, φεύγουν για λίγες μέρες.

Εάν πάντως η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για περισσότερο καιρό ίσως να αρχίσουν να υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία πάντως ο κ. Μέντας δηλώνει αισιόδοξος. Άλλωστε, όπως λέει, γύρω από τη Σαντορίνη υπάρχουν νησιά με πληθυσμό ανάλογο αυτού που σήμερα εξακολουθεί να παραμένει στο νησί τα οποία εξυπηρετούνται από 2-3 φαρμακεία.

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί ως υγειονομικοί είναι οι τελευταίοι που θα εγκατέλειπαν το νησί.