Οι ειδικοί του ECDC προειδοποιούν πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αυξημένη διασπορά των ιώσεων τις επόμενες εβδομάδες.
Ο ιός της γρίπης ξεπέρασε στην Ελλάδα τα επίπεδα έναρξης της εποχικής δραστηριότητας. Με όριο θετικότητας το 10%, τα θετικά τεστ της περασμένης εβδομάδας ανήλθαν στο 12%.
Την ίδια ώρα, περίπου το 5% των επισκέψεων σε γιατρούς σχετίζεται με "γριπώδη συνδρομή", δηλαδή αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).
Την εβδομάδα 2 - 8 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν δύο ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τον περασμένο Οκτώβριο, πέντε ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.
Ταυτόχρονα με τη γρίπη, κυκλοφορούν ο κορωνοϊός και μία σειρά από ιοί του αναπνευστικού. Μεταξύ αυτών είναι οι αδενοϊοί, οι οποίοι προκαλούν βήχα και φτάρνισμα και των οποίων η παρουσία έχει σταθεροποιηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Σε πτωτική τάση είναι ρινοϊοί και εντεροϊοί, οι οποίοι "ευθύνονται" για τις περισσότερες εποχικές ιώσεις (βήχας, συνάχι, μπούκωμα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση σε θετικότητα τεστ γρίπης στην κοινότητα (12%), με πρώτη την Πορτογαλία (28,6%) και την τρίτη θέση σε θετικότητα σε νοσοκομεία (10,7%), με πρώτες τη Ρουμανία και την Ιρλανδία (20%).
Στην εβδομαδιαία τους έκθεση, οι ειδικοί του ECDC σχολιάζουν πως ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στα νοσοκομεία για αναπνευστικές ασθένειες βρίσκεται σε αναμενόμενα επίπεδα.
Παρατηρούνται, ωστόσο, απότομες αυξήσεις στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Όπως αναφέρουν, η δραστηριότητα του ιού της γρίπης αυξάνεται εδώ και τέσσερις εβδομάδες, με το μέσο ποσοστό θετικότητας των τεστ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να βρίσκεται στο 10%, στοιχείο που υποδηλώνει έναρξη της χειμερινής επιδημίας γρίπης.
Η αύξηση στη θετικότητα των τεστ σημειώθηκε την ίδια περίοδο με πέρυσι και ακολουθεί συγκρίσιμη τροχιά.
Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω γρίπης αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρών εκβάσεων.
Κορωνοϊός
Μετά από κορύφωση τον Ιούλιο, η δραστηριότητα του SARS-CoV-2 μειώθηκε σταδιακά στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες γνώρισαν ένα επιδημικό κύμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μεταξύ εκείνων που εμφανίζουν CoViD, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω παραμένουν η ηλικιακή ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρών εκβάσεων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για συνεχείς αυξήσεις στη δραστηριότητα της γρίπης και του RSV κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Τα ποσοστά επισκέψεων σε εξωνοσοκομειακούς γιατρούς για οξεία αναπνευστική νόσο έχουν ήδη αυξηθεί, αλλά σε νοσοκομειακό επίπεδο τα ποσοστά είναι παρόμοια ή χαμηλότερα από τα αντίστοιχα προηγούμενων χωρών.
Πηγή : iatronet