ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

'Ελαιο κριλ: Κανένα όφελος στην οστεοαρθρίτιδα




Ποια είναι τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν δεκάδες ενήλικες.


Το έλαιο κριλ είναι ένα συμπλήρωμα ως εναλλακτική λύση στο ιχθυέλαιο. Παρασκευάζεται από ένα είδος μικρής γαρίδας (krill) που καταναλώνεται από φάλαινες, πιγκουίνους και άλλα θαλάσσια πλάσματα.

Όπως και το ιχθυέλαιο, το κριλ αποτελεί πηγή δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA) και εικοσαπενταενοϊκού οξέος (EPA), δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών που βρίσκονται μόνο σε θαλάσσιες πηγές.

  
Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 262 ενήλικες, μια αυστραλιανή ερευνητική ομάδα δεν διαπίστωσε κανένα όφελος από τη λήψη ελαίου κριλ έναντι του εικονικού φαρμάκου όσον αφορά το τελικό σημείο του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences), συμβουλεύουν, επομένως, κατά της λήψης ελαίου κριλ.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο. Πρόκειται για μια εκφυλιστική αρθρίτιδα που προκαλείται από τη φθορά. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, πάνω από 650 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτήν.

Το έλαιο κριλ εξάγεται από το κριλ, ένα μικρό είδος καρκινοειδούς που ζει στα νερά της Ανταρκτικής. Το έλαιο λέγεται ότι περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φωσφολιπίδια και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε διάφορα κέντρα σε 5 πόλεις της Αυστραλίας και διήρκεσε από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Οι συμμετέχοντες είχαν κλινικά διαγνωσμένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος, σημαντικό πόνο στο γόνατο και αρθρίτιδα που ανιχνεύθηκε με μαγνητική τομογραφία.

Από τους 262 τυχαιοποιημένους συμμετέχοντες, 222 (85%) ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Το έλαιο κρίλ δεν βελτίωσε τον πόνο στο γόνατο σε διάστημα 24 εβδομάδων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Τουλάχιστον ένα ανεπιθύμητο συμβάν αναφέρθηκε στο 51% στην ομάδα του ελαίου κριλ (67/130) και στο 54% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (71/132).

Τα πιο συχνά ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν διαταραχές του μυϊκού και συνδετικού ιστού, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο γόνατο , του πόνου στα κάτω άκρα και του πόνου στο ισχίο

"Τα αποτελέσματα αυτά συνηγορούν κατά της χρήσης του ελαίου κριλ για την ανακούφιση του πόνου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος και αρθρίτιδα του αρθρικού συστήματος", καταλήγει η ομάδα εργασίας.


Πηγή : iatronet