ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δικαστική διαταγή για απόσυρση αντιθρομβωτικού φαρμάκου

Όλα τα σκευάσματα με ριβαροξαμπάνη 15 και 20mg της Viatris πρέπει να επιστραφούν



Η εταιρεία Viatris Hellas ενημερώνει ότι όλες οι ποσότητες των φαρμάκων της με ριβαροξαμπάνη των 15 και 20mg θα πρέπει να παύσουν να διατίθενται στην αγορά άμεσα και να επιστραφούν στην εταιρεία. Ο λόγος δεν είναι κάποιο ζήτημα ποιότητας ή ασφάλειας, αλλά «αφορά αποκλειστικά προσωρινή δικαστική απαγόρευση στο πλαίσιο αντιδικίας που σχετίζεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η εταιρεία καλεί τις φαρμακαποθήκες, εκτός από το δικό τους απόθεμα, να αναζητήσουν και να επιστρέψουν τυχόν συσκευασίες που υπάρχουν στα φαρμακεία-πελάτες τους.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η δικαστική διαταγή για την προσωρινή απόσυρση δεν αφορά τα σκευάσματα με περιεκτικότητες 2,5 και 10mg, τα οποία συνεπώς συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά.

Το εν λόγω προϊόν είναι γενόσημο ενός φαρμάκου που έχει αναπτυχθεί από την Bayer και την Johnson & Johnson και σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, έχει σημειώσει πολύ σημαντικές πωλήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Καθώς η λήξη της πατέντας του πλησίαζε, οι δύο εταιρείες έδωσαν σημαντική μάχη για να διατηρήσουν την προστασία του, φτάνοντας και στα δικαστήρια. Στην Ευρώπη η Bayer πέτυχε την επέκταση της πατέντας έως τον Ιανουάριο του 2026, ωστόσο πρόσφατη (μέσα Απριλίου 2024) απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ήταν άκυρο, με την Bayer να προχωράει σε έφεση.