ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας



Τι πρέπει να προσέξετε για να μην εμφανίσετε πρόβλημα υγείας τις ημέρες των εορτών.


Μεγάλη εβδομάδα: Η εβδομάδα των παθών κατά την διάρκεια της οποίας πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από την καθαρτική δύναμη της νηστείας. Εξάλλου η Μελέτη των Επτά Χωρών που απετέλεσε επιδημιολογική μελέτη ορόσημο στον χώρο της προληπτικής Ιατρικής (1958-Ancel Keys και συν.) και εντόπισε τα σημαντικά οφέλη της ελληνικής παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για την υγεία, στον ελλαδικό χώρο περιέλαβε πληθυσμούς μεγάλο μέρος των οποίων νήστευε παραδοσιακά όλη τη Μ. Σαρακοστή, σύμφωνα με τις ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις.

Παρά ταύτα σύμφωνα με στατιστικές μελέτες ενώ τα παθολογικά προβλήματα υγείας στον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζουν σαφή κάμψη κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά το Πάσχα και τις ημέρες που ακολουθούν εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα.

  
Συνήθη λάθη που γίνονται και αυξάνουν τη νοσηρότητα είναι

Αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης δεν τρώτε τίποτε επί ένα ή δύο 24ωρα, συνηθέστερα κατά τη Μ. Παρασκευή ή Μ. Σάββατο.

Με την τακτική αυτή πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ελέγχουν καλύτερα την θερμιδική πρόσληψη και απολαμβάνουν καλύτερα τα αναστάσιμα εδέσματα. Η παρατεταμένη διατροφική στέρηση και η απότομη επανασίτιση ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν αφυδάτωση ή πεπτικά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος και ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται. Η παρατεταμένη διατροφική στέρηση διαταράσσει την ομαλή ροή της χολής, φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές χοληδόχου κύστεως σε ευαίσθητα άτομα. Επιπροσθέτως, οι διαβητικοί ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας. Φάτε ελαφρά κατά τις ημέρες που προηγούνται της Ανάστασης μην παραλείποντας τα νηστήσιμά σας γεύματα. 

Μετά τη νηστεία κάνετε το λάθος της βουλιμικής υπερφαγίας.

Μετά την Ανάσταση θέλετε να φάτε ταυτόχρονα όλα όσα έχετε στερηθεί: Το κρέας, τα γλυκά, τα πικάντικα τυριά. Ως αποτέλεσμα ποικίλα προβλήματα αναδύονται όπως πόνος στο στομάχι, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επίμονη δυσπεψία. Εάν το βράδυ της Ανάστασης φάτε μόνο παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το οικογενειακό γεύμα με κρέας που συνηθίζετε και αφήσετε τα υπόλοιπα εδέσματα για την επομένη, πολλά προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί. Καλό είναι τα γλυκά να καταναλώνονται το πρωί ή το απόγευμα μακράν των κυρίων γευμάτων και όχι αμέσως μετά. 

Κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμη και με κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είναι η εμπλοκή σε τροχαία ατυχήματα, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ευαισθησία στο φως, η υπνηλία, το φούσκωμα, η δυσφορία, το hang over από το αλκοόλ της επόμενης ημέρας. Σε σοβαρές περιπτώσεις ηπατική βλάβη, παγκρεατίτιδα, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη. Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα. Τα περισσότερα περιστατικά σοβαρής αναπηρίας και θανάτων οφείλονται στην προσθήκη μεθανόλης. Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη περιλαμβάνουν προβλήματα νεφρών καρδιάς ήπατος εγκεφάλου νεύρων διαταραχές όρασης. Μην οδηγήσετε εάν πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ, προτιμάτε υψηλής ποιότητας σφραγισμένα ποτά, προτιμήστε να μην καταναλώσετε πάνω από ένα-δύο ποτά κατά την οικογενειακή συνεστίαση εφόσον είστε υγιής: Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα ή έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στο αλκοόλ, ενδέχεται να μην μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ.

Τρώτε μετά την Ανάσταση και κοιμάστε με γεμάτο στομάχι.

Το αποτέλεσμα είναι ξινίλα, διαταραχές ύπνου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν το αναστάσιμο δείπνο σας μαγειρευτεί χωρίς μεγάλες ποσότητες άλατος, βουτύρου, ή μπαχαρικών, εάν αποφύγετε να τρώτε γρήγορα, εάν μεριμνήσετε ώστε το μάσημα κάθε μπουκιάς να γίνεται με επάρκεια, εάν δεν κοιμηθείτε άμεσα μετά το αναστάσιμο δείπνο σας, πολλά προβλήματα θα είχαν προληφθεί.

Δεν τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία και τη βρώση των εδεσμάτων.

Ως αποτέλεσμα προκαλούνται γαστρεντερίτιδες και οξείες τροφικές δηλητηριάσεις, που οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται οξέως στο σώμα παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως επιγαστρικά άλγη διάρροια, εμετό, πυρετό, αιματηρή κένωση. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα, σε όλη την επιφάνεια, χωρίς να αμελούνται τόσο οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, όσο και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο, το οποίο πρέπει να ελέγχεται αναφορικά με την επάρκεια της ψύξης. Να μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώσετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.

Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Δεν πρέπει να καταναλώνονται αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό παγάκια τρόφιμα, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται κατά τα ταξίδια και τα γεύματα σε ταβέρνες εστιατόρια.

Καλό Πάσχα, χρόνια πολλά με υγεία!

Πηγή : iatronet