ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ECDC: Πόσο προστατεύουν από νοσηλεία, θάνατο οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της CoViD




Τι δείχνουν στοιχεία από 8 ευρωπαϊκές χώρες και τι αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων σε σχέση με τον χρόνο εμβολιασμού.


Ο χρόνος που έχει περάσει από την τελευταία δόση του εμβολίου κατά της CoViD, είναι πιο σημαντικός από τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έκθεση με ανάλυση δεδομένων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ολλανδία), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

  
Στην έκθεση παρουσιάζονται συγκεντρωτικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (πρώτη, δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση), σε σύγκριση με τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό, χωρίς αναμνηστική δόση) σε πληθυσμούς ηλικίας άνω των 50 ετών.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση, χρησιμοποιείται η ίδια μεθοδολογία, παρατείνεται η περίοδος μελέτης κατά τέσσερις μήνες (μέχρι τον Ιούλιο του 2023) και περιλαμβάνονται δύο επιπλέον χώρες. Η περίοδος μελέτης είναι από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

Σε σύγκριση με τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό, η πρώτη αναμνηστική δόση μείωσε τη νοσηλεία λόγω COVID-19 κάτω από 50% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η προστασία μειώθηκε 12 εβδομάδες μετά τη χορήγηση και έπεσε ακόμη χαμηλότερα μετά από 24 εβδομάδες.

Στην πιο πρόσφατη εκτίμηση, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2023, η πρώτη αναμνηστική δόση (έγινε πριν από 24 μήνες και πλέον) έδειξε ελάχιστη έως καθόλου πρόσθετη προστασία, με την προστασία να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 27% στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Σε σύγκριση με τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό, η δεύτερη αναμνηστική δόση αποκατέστησε την προστασία για νοσηλεία λίγο μετά τη χορήγηση το φθινόπωρο του 2022 σε ηλικίες άνω των 65 ετών, στο 55% - 76% και κατά 63% - 85% για τον θάνατο. Η προστασία μειώθηκε επίσης με τον καιρό, πέφτοντας κάτω από το 50% μετά από 24 εβδομάδες.

Στην πιο πρόσφατη εκτίμηση (Ιούνιος και Ιούλιος 2023), η προστασία της κυμαινόταν μεταξύ -36% και 31% έναντι της νοσηλείας και μεταξύ -12% και 29% έναντι της θνησιμότητας (24 εβδομάδες και πλέον μετά τη χορήγηση).

Σε σύγκριση με τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό, η τρίτη αναμνηστική δόση ήταν 72% λίγο μετά τη χορήγηση (<12 εβδομάδες) σε ηλικίες άνω των 80 ετών, αλλά μειώθηκαν γρήγορα, με χαμηλό ή μηδενικό αποτέλεσμα μετά από 12 εβδομάδες χορήγησης.

Σημαντικός

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός με διαδοχικές αναμνηστικές δόσεις ήταν σημαντικός για την αποκατάσταση της ατομικής προστασίας έναντι της νοσηλείας.

Από τον Ιούλιο του 2023, το μεγαλύτερο μέρος του σχετικού οφέλους (η πρόσθετη προστατευτική δράση ενός ενισχυτικού εμβολίου) έχει μειωθεί, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 80 ετών, ενώ κάποια χαμηλή υπολειπόμενη σχετική προστασία παρατηρήθηκε ακόμη στους ηλικιωμένους 65 - 79 ετών, που είχαν λάβει πρώτη ή δεύτερη αναμνηστική δόση.

Το φθινόπωρο του 2022, η αποτελεσματικότητα των τρίτων αναμνηστικών δόσεων και της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (σε αυτές τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες) ήταν παρόμοια.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο χρόνος από την τελευταία δόση ήταν πιο σημαντικός από τον συνολικό αριθμό των δόσεων που χορηγήθηκαν ως προς το επίπεδο προστασίας, τόσο για νοσηλεία, όσο και για θάνατο.


Πηγή : iatronet