ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"



Τι αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.


Συναγερμός έχει σημάνει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) λόγω εντοπισμού κρουσμάτων λοίμωξης από παρβοϊό Β19 σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή έκθεση, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Νορβηγία δήλωσαν στο ECDC αυξημένες λοιμώξεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2023 και συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

  
Οι αρχές της Γαλλίας κάνουν λόγο για "ασυνήθιστο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων" σε παιδιά και σε εγκύους, με ασυνήθιστο αριθμό αποβολών. Η κατάσταση επηρεάζει όλες τις γαλλικές περιφέρειες και όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι μεταξύ παιδιών, κάτω του 1 έτους, αριθμός υψηλότερος από τον μέσο αριθμό θανάτων κατά τα προηγούμενα έτη. Τέσσερις από τους πέντε θανάτους αφορούσαν νεογνά.

Στις 11 Απριλίου, οι αρχές της Ολλανδίας ανέφεραν αυξημένα κρούσματα λοιμώξεων από παρβοϊό Β19. Παρατηρήθηκε αύξηση στην ανίχνευση στο αίμα και το πλάσμα δοτών στην εθνική τράπεζα αίματος.

Μία μέρα αργότερα, οι αρχές Δημόσιας Υγείας της Ιρλανδίας ανέφεραν αυξημένες ανιχνεύσεις του ιού κατά τους πρώτους μήνες του 2024. Καταγράφηκαν 102 θετικά αποτελέσματα μοριακού τεστ (PCR), τα οποία είναι σημαντικά υψηλότερα από τον ετήσιο αριθμό θετικών αποτελεσμάτων PCR για τα έτη 2020 έως 2023 (30 - 61 κρούσματα ετησίως).

Αύξηση λοιμώξεων ανέφεραν και οι αρχές της Νορβηγίας σε άτομα 30 - 59 ετών.


Αξιολόγηση

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό Β19, λόγω προγενέστερων λοιμώξεων, κυρίως στην παιδική ηλικία.

Μελέτες έχουν δείξει πως το 30% έως 40% των εγκύων μπορεί να είναι ευαίσθητες στη λοίμωξη Β19, η οποία στις 20 πρώτες εβδομάδες της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες εκβάσεις στο έμβρυο και θάνατο στο 10% των περιπτώσεων.

Οι έγκυες γυναίκες που είναι ευαίσθητες στον παρβοϊό Β19 θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από παιδιά με λοίμωξη από παρβοϊό Β19, που παρουσιάζεται με εξάνθημα "χαστουκισμένου μάγουλου", στην οικογένειά τους ή στο χώρο εργασίας τους.

Η ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών θα πρέπει να ενισχυθεί για έγκαιρα τεστ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανίχνευση και να προστατευτούν έγκυες και ιδιαίτερα όσες εργάζονται σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (στον τομέα της Υγείας, σε παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία).

Δεδομένου ότι έως και το 20% των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές, η έκθεση στον ιό μπορεί να μην είναι εμφανής.

Πηγή : iatronet