ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στην καρδιά της πληγωμένης Θεσσαλίας η πρώτη υβριδική εγκατάσταση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη



Επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ – Ανοίγουν φέτος πάνω από 60 θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών


Μία δεύτερη ευκαιρία στη Θεσσαλία να αναγεννηθεί μέσα από την πρόσφατη καταστροφή που υπέστη και συγχρόνως έναν ακόμη μοχλό brain gain για τη χώρα μας, αποτελεί η δημιουργία της πρώτης στην Ευρώπη πρότυπης υβριδικής θερμοκηπιακής εγκατάστασης φαρμακευτικής κάνναβης, στη ΒΙΠΕ Λάρισας, από την νεοσύστατη CURITY PHARMA.

Σε μία συνολική ιδιόκτητη έκταση 67.000 τ.μ.. έχει δημιουργηθεί σε πρώτη φάση θερμοκηπιακός χώρος 5000 τ.μ.. με παραγωγική μονάδα 1800 τ.μ. για την καλλιέργεια. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ανοίξει πάνω από 60 θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών τους επόμενους 9-12 μήνες, καθώς η καλλιέργεια υπολογίζεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και τα πρώτα προϊόντα να κυκλοφορήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Με δύο κεντρικές γραμμές παραγωγής, για παρασκευή και συσκευασία 8 φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων για εισπνοή ή κατάποση, θα επιτραπεί στους γιατρούς να συνταγογραφούν τα πιο κατάλληλα σκευάσματα με βάση τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες των ασθενών.


Με 37,5% συμμετέχει ο Μιχάλης Σάλλας

Η επένδυση χρηματοδοτείται με κεφάλαια ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ είναι επίσης ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο με επιχορήγηση ύψους 1,250 εκατ.ευρώ. Στο μετοχικό σχήμα της Curity Pharma συμμετέχουν οι Μάνος Χατήρας και Λεωνίδας Γαρύφαλλος οι οποίοι είναι συνιδρυτές της εταιρείας με ποσοστό 12% έκαστος, ο Μιχάλης Σάλλας του Lyktos Group με 37,5% και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο Private Equity Fund “Impactus Group” από την Κύπρο.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μάνο Χατήρα και τον συν-διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Γαρύφαλλο, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 19 Απριλίου στο χώρο των εγκαταστάσεων, στην καρδιά της Θεσσαλίας, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και δημοσιογράφων. Μία εκδήλωση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες υπό τον εξαιρετικά επιτυχημένο συντονισμό του Partner του Fortune Greece και Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Παύλου Ευθυμίου.


«Διεθνής επένδυση, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αμιγώς ελληνική δυναμική»

Για μοναδική στιγμή έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης επισημαίνοντας ότι πλέον η χώρα μας απορροφά νωρίτερα από ότι είναι προγραμματισμένο χρήματα από το RRF. O υπουργός είπε ακόμη ότι «η νομοθετική ρύθμιση για τις επενδύσεις φαρμακευτικής κάνναβης ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήταν ελλιπής και η Κυβέρνηση της ΝΔ την άλλαξε ώστε να μπορούν να προκύψουν σοβαρές επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη».

Για διεθνή επένδυση, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αμιγώς ελληνική δυναμική, μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης «Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης είναι ένας αναδυόμενος κλάδος. Η συγκεκριμένη είναι μια επένδυση με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μητρώου για θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις».


Οι εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις στη χώρα μας - Θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια - Τι ισχύει αλλού

Τα 8 προϊόντα που θα παραχθούν θα καλύπτουν τις μέχρι στιγμής προβλεπόμενες από τον ΕΟΦ ενδείξεις και αφορούν: καταπολέμηση σοβαρής ναυτίας σε καρκινοπαθείς στη φάση χημειοθεραπειών, αντιμετώπιση HIV και Ηπατίτιδας Γ, τους ασθενείς με χρόνιους πόνους (καρκινικοί πόνοι και νευροπαθητικοί πόνοι), ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και παρηγορική φροντίδα για καρκινοπαθείς σε τελευταία στάδια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, η αναισθησιολόγος, εξειδικευμένη στον χρόνιο πόνο και chief medical advisor της Curity Pharma Ζηναΐς Κοντούλη, διευκρίνισε ότι σε άλλες χώρες όπως πχ στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και αλλού, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις. «Όπως πχ νόσος του Chron, αυτισμός, κάποιες περιπτώσεις γλαυκώματος, ενώ αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη γίνονται 73 κλινικές μελέτες, μεταξύ των οποίων και για το μελάνωμα. Εκτιμώ ότι και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι ενδείξεις». Η κ. Κοντούλη ανέφερε ακόμη ότι αντενδείξεις για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης έχουν η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, καθώς επίσης πρόσθεσε ότι ένα τρίμηνο πριν την προσπάθεια για τεκνοποίηση θα πρέπει να σταματά η θεραπεία αυτή.


Ο πόνος σε αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για την επιδημιολογία του πόνου

-30-40% των ασθενών με καρκίνο υποφέρουν από πόνο κατά τη φάση της διάγνωσης

-70-85% βιώνουν ισχυρό πόνο σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου

-20-57% έχουν πόνο κατά τη διάρκεια της αντινεοπλασματικής αγωγής

-25-40% των επιβιωσάντων καρκινοπαθών συνεχίζουν να βιώνουν χρόνιο πόνο

-67% των ασθενών που θεραπεύονται για τη νόσο τους σε εξωτερική βάση έχουν πόνο που υποθεραπεύεται


Στην Ελλάδα ο πόνος αντιμετωπίζεται πλημμελώς - Η φαρμακευτική κάνναβη συνταγογραφείται αλλά δεν αποζημιώνεται

Ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτηση του ήταν ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας Δρ. Κωνσταντίνος Συρίγος, ο οποίος είπε ότι η διαχείριση του πόνου είναι πολιτισμός και στη χώρα μας δεν γίνεται σωστή ρύθμιση. «Δεν υπάρχει σχετική εκπαίδευση. Η αλγολογία είναι μάθημα επιλογής. Ο άρρωστος φοβάται να πει τον βαθμό του πόνου του στον γιατρό, για να μην τον δυσαρεστήσει. Και ο γιατρός από την πλευρά του φοβάται να ρωτήσει, γιατί δεν έχει κλίμακες να αξιολογήσει τον πόνο. Στη χώρα μας ο πόνος αντιμετωπίζεται πλημμελώς για αυτό πρέπει να υπάρχουν οργανωμένα ιατρεία, αλλά και εκπαιδευμένοι γιατροί».

Εντύπωση προκάλεσε η επισήμανση της προέδρου του ΚΕΦΙ Ζωής Γραμματόγλου, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι ενώ ψηφίστηκε ο νόμος και συνταγογραφείται η φαρμακευτική κάνναβη, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. «Γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι το φάρμακο για όσους διαθέτουν οικονομική ευχέρεια, αν αυτό δεν αλλάξει».


Πηγή : dailypharmanews