ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ: Την 19η εθελοντική αιμοδοσία του πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος

Από τις 14:00 έως τις 18:00, στα γραφεία του Συλλόγου - Διαβάστε το δελτίο τύπου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γραφείο Τύπου
Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΣΘ: Την 19η εθελοντική αιμοδοσία του πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος

Την 19η εθελοντική αιμοδοσία του πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, από τις 14:00 έως τις 18:00, στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175), ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
(ΦΣΘ), σε συνεργασία με την υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».

Είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και για φίλους και γνωστούς.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός και συνεπώς ΟΛΟΙ μπορούν να έλθουν και να αιμοδοτήσουν.


Οδηγίες για αιμοδότες

Όσοι επιθυμείτε να αιμοδοτήσετε, καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:
  • Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας είτε τον ΑΜΚΑ είτε την αστυνομική ταυτότητά σας.
  • Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι, πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία. ΟΧΙ μεσημεριανό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Δεν πρέπει να είστε νηστικοί ούτε να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.
  • Δεν πρέπει να βρίσκεστε υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα σας αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.
  • Όσοι λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόπτετε 3-4 μέρες πιο πριν.
  • Όσοι είστε υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν πρέπει να λάβετε το χάπι σας. Μπορείτε να το πάρετε αφού αιμοδοτήσετε.
  • Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
  • Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι (6) μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.
  • Επίσης πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε.
  • Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνετε πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία..