ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΟΣΦΕ: Η ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών να υποκαθιστούν γενόσημα φάρμακα «όπλο» κατά των ελλείψεων



Σταθερά η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος έχει μπει στη διαδικασία τους τελευταίους μήνες με συστηματικό τρόπο να επαναφέρει στο προσκήνιο τις προτάσεις που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων δίνοντας κάθε φορά έμφαση σε κάποιες από αυτές.


Κεντρικό της σημείο αναφοράς του σκεπτικού της -το οποίο και πάντα τονίζει- είναι πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και επομένως η αντιμετώπισή του απαιτεί ένα πλέγμα μέτρων.

Ένα από τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει η ΟΣΦΕ στην πέμπτη κατά σειρά παρέμβασή της για το θέμα από τα τέλη Ιουλίου, όταν και κατέθεσε επίσημα στο Υπουργείο Υγείας τις συνολικά 17 προτάσεις της, είναι η ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκου, να μπορούν να το υποκαταστήσουν με συγκεκριμένες μάλιστα αναφορές σε ποιες περιπτώσεις να μπορεί να γίνει αυτή η υποκατάστασή του.

  
Ουσιαστικά περιγράφονται 4+1 περιπτώσεις υποκατάστασης με τις πρώτες τέσσερις να αφορούν συνταγή όπου το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν είναι «κλειδωμένο» από τον συνταγογράφο και χωρίς πρότερη έγκριση του και τη μία να αφορά συνταγή, όπου το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν να είναι και πάλι «κλειδωμένο» από τον συνταγογράφο ιατρό αλλά σε αυτήν την περίπτωση η να επιτρέπεται η υποκατάστασή του φαρμακευτικού προϊόντος αλλά να μπορεί να γίνει μόνο με πρότερη έγκρισή του συνταγογράφου ιατρού.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) παραμένει πιστή στη θέση της πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και πως η άμβλυνση του προβλήματος απαιτεί ένα πλέγμα μέτρων (και όχι μεμονωμένα μέτρα όπως έχει επιχειρηθεί έως σήμερα με μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών). Το πλέγμα αυτό μέτρων έχει κατατεθεί επισήμως σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φυσικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σήμερα η Ο.Σ.Φ.Ε. επανέρχεται δημοσίως αναδεικνύοντας μια ακόμη εκ των 17 προτάσεων της, αυτή που αφορά την ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών, σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκου, υποκατάστασης του με:

- Φαρμακευτικό προϊόν διαφορετικής εμπορικής ονομασίας - γενόσημο (με ίδιες δραστικές, ίδιες συγκεντρώσεις, ίδια φαρμακοτεχνική μορφή, ίδια οδός χορήγησης, ίδια συσκευασία).

- Φαρμακευτικό προϊόν ίδιας ή διαφορετικής εμπορικής ονομασίας (με ίδιες δραστικές, ίδιες συγκεντρώσεις, ίδια φαρμακοτεχνική μορφή, ίδια οδός χορήγησης) αλλά με διαφορετική συσκευασία (π.χ. δύο συσκευασίες των 14 δισκίων αντί μίας συσκευασίας των 28 δισκίων)

- Φαρμακευτικό προϊόν ίδιας ή διαφορετικής εμπορικής ονομασίας (με ίδιες δραστικές, ίδια φαρμακοτεχνική μορφή, ίδια οδός χορήγησης) αλλά με διαφορετική συγκέντρωση δραστικής ουσίας (αθροιστικά ωστόσο ίση με την αρχική π.χ. 2 συσκευασίες ενέσιμου φαρμάκου των 4.000 IU αντί μίας συσκευασίας των 8000 IU με διπλασιασμό της δόσης, 2 συσκευασίες δισκίου των 80 mg αντί μίας συσκευασίας των 160mg με διπλασιασμό δόσης).

- Φαρμακευτικά προϊόντα (ίδια φαρμακοτεχνική μορφή, ίδια οδός χορήγησης) που αθροιστικά ισοδυναμούν στο προς υποκατάσταση προϊόν (π.χ. συσκευασία φαρμάκου με δύο δραστικές 160/10 mg και συσκευασία φαρμάκου με μια δραστική 25mg αντί συσκευασίας φαρμάκου με τρείς δραστικές 160/10/25 mg)

Έστω και εάν στην συνταγή το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν είναι «κλειδωμένο» από τον συνταγογράφο και χωρίς πρότερη έγκριση του.

- Φαρμακευτικό προϊόν ίδιας ή διαφορετικής εμπορικής ονομασίας (αλλά με ίδιες δραστικές, ίδιες συγκεντρώσεις) αλλά διαφορετικής φαρμακοτεχνικής μορφής ή οδού χορήγησης (π.χ. αλοιφή αντί κρέμας ή δισκία αντί ενέσιμου).

Έστω και εάν στην συνταγή το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν είναι «κλειδωμένο» από τον συνταγογράφο αλλά με πρότερη έγκριση του.

Η Ο.Σ.Φ.Ε. στις 26 Ιουλίου κατέθεσε επισήμως το κείμενο των 17 προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος των ελλειπτικών φαρμάκων.

Στις 04 Νοεμβρίου ζήτησε δημοσίως από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να αποδεχθεί την πολυπλοκότητα του προβλήματος, να δεχθεί το κείμενο των 17 προτάσεων της Ο.Σ.Φ.Ε. ως βάση συζήτησης, και μάλιστα πρότεινε η συζήτηση να εκκινήσει με τις προτάσεις εκείνες που αφορούν το πεδίο άμεσης αναφοράς της, τον ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας του φαρμάκου δηλαδή τις επιχειρήσεις με άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων.

Στις 14 Νοεμβρίου επανήλθε αναδεικνύοντας δημοσίως την πρόταση της για δημιουργία ενιαίου παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και του εθνικού αποθέματος φαρμάκων, των ελλείψεων και του παράλληλου εμπορίου.

Στις 28 Νοεμβρίου επικρότησε δημοσίως τα επιπλέον μέτρα του Υπουργείου Υγείας αλλά πιέζοντας για βελτίωση τους (ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε από την εξαγγελία τους στην εφαρμογή τους και να μην λειτουργήσουν ως απλό λεκτικό φόβητρο κενού περιεχομένου) αλλά κυρίως πιέζοντας για περαιτέρω λήψη μέτρων (αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα ανακοινωθέντα μέτρα μπορούν να θεωρηθούν αφετηρία και όχι τερματισμός της προσπάθειας).

Στις 07 Δεκεμβρίου ανέδειξε δημοσίως την πρόταση της για ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών για υποκατάσταση των ελλειπτικών φαρμάκων. 



Πηγή : dailypharmanews