ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοποιός πιάστηκε να έχει στις προθήκες του ληγμένα φάρμακα

Στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών έπεσε φαρμακοποιός που διέθετε στους πελάτες του ληγμένα σκευάσματα. Στις προθήκες του φαρμακείου βρέθηκαν σκευάσματα που θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί λόγω περασμένης ημερομηνίας.



Μετά από καταγγελία διενεργήθηκε έλεγχος στο φαρμακείο για τη τήρηση κανόνων ορθής φύλαξης και διάθεσης φαρμάκων, καθώς και της νομοθεσίας σχετικά με τα ληγμένα και ληξιπρόθεσμα φάρμακα. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εντόπισε στις προθήκες του φαρμακείου που βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής, σκευάσματα που θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί καθώς είχε παρέλθει η επιτρεπόμενη προθεσμία χρήσης. Συνεπώς ως φαρμακευτικά απόβλητα θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί από τις προθήκες πώλησης και να φυλάσσονται σε χωριστό χώρο (π.δ.312/1993 άρθρο 6 παρ. 5).

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν για τα φαρμακευτικά σκευάσματα η διαδικασία επιστροφής σε εταιρείες των εμβαλαγίων που έχουν λήξει ή λήγουν εντός του τρέχοντος Α’ ή Β’ εξαμήνου (με έκδοση πιστωτικού τιμολογίου κλπ), όπως προβλεπόταν στο άρθρο 19 παρ. 1 και 2, του ν.δ. 96/1973 και τις εγκυκλίους του Ε.Ο.Φ.

Στη συνέχεια η έκθεση των ελεγκτών στάθηκε στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών στον φαρμακοποιό. Επίσης ενημερώθηκε και ο ΕΟΦ σύμφωνα με την παρ. 12 άρθρου 19 του ν.δ. 96/1973, ώστε να εξετάσει την επιβολή διοικητικού προστίμου και κυρώσεων στο συγκεκριμένο φαρμακείο.


Πηγή: virus.com.gr