ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πλεύρης προς φαρμακαποθήκες: Δηλώστε τα αποθέματα των ελλειπτικών φαρμάκων



Σε ανάκληση των αδειών τους θα προχωρήσει ο ΕΟΦ, σε περίπτωση ψευδών δηλώσεων, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.


Εντείνονται οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό του φαινομένου ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε σήμερα από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα ελλειπτικών φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά και των οποίων η εξαγωγή απαγορεύεται.

  
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τα εν λόγω προϊόντα πρέπει να διατεθούν, χωρίς καθυστέρηση, στην ελληνική αγορά.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά παρουσιάζει επιδείνωση, καθώς τον περασμένο μήνα έλλειπαν από τα ράφια 117, έναντι 114 τον προηγούμενο μήνα.

Από αυτά, τα 69 είναι φάρμακα των οποίων η παραγωγή έχει διακοπεί (52 σκευάσματα κοινότητας, 14 νοσοκομειακά, 3 εμβόλια) και τα 117 βρίσκονται σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη (47 φάρμακα κοινότητας, 17 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 47 προϊόντα ΙΦΕΤ).


Πηγή : iatronet