ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η ΟΣΦΕ ζητά αυτοματοποίηση της δημιουργίας σήματος έλλειψης φαρμάκου με συμβολή του φαρμακοποιού



Μία ακόμη αφορμή για να μην ξεχνιέται το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων από τα ΜΜΕ έδωσε η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που κάνει να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιμέρους προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και μήνες για το θέμα.


Γιατί ναι μεν το πρόβλημα των ελλείψεων το βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι φαρμακοποιοί όπως και οι ασθενείς και το περιβάλλον τους ψάχνοντας πολλές φορές μάταια να βρουν το αναγκαίο γι’ αυτούς φάρμακο, ωστόσο χωρίς τη συνεχή ανάδειξή του και με τη βοήθεια των ΜΜΕ οι πιθανότητες ουσιαστικών παρεμβάσεων θα ήταν μειωμένες. Πάντα η πίεση –έστω και σε επίπεδο συνεχούς και όχι σποραδικής καταγραφής θέσεων και απόψεων- αναδεικνύει τις ευθύνες του καθενός για ό,τι κάνει ή δεν κάνει επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την εξεύρεση λύσεων.

  
Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν η ΟΣΦΕ επανέρχεται δημοσίως για να αναδείξει μία ακόμη από τις 17 προτάσεις της που αφορά την αυτοματοποίηση της δημιουργίας σήματος πιθανής έλλειψης φαρμάκου με την πολύτιμη συμβολή του φαρμακοποιού.

Για την Ομοσπονδία είναι σημαντικό όταν δεν εκτελείται μία συνταγή ούτε μερικώς να καταχωρείται η αιτία και ο φαρμακοποιός ανάλογα με το αίτιο της μη εκτέλεσής της να έχει συγκεκριμένες δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κινητοποιείται το σύστημα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κάποιας λύσης.

Σημαντικό για την ΟΣΦΕ είναι να υπάρχει διαφοροποίηση των μηνυμάτων στην περίπτωση μερικής εκτέλεσης συνταγής με προσθήκη συγκεκριμένων μηνυμάτων τα οποία και προτείνει περιγράφοντας τι θα έπρεπε να γίνεται σε κάθε περίπτωση.

Για να προωθηθεί αυτή η πρόταση αυτοματοποίησης της δημιουργίας σήματος έλλειψης φαρμάκου με συμβολή του φαρμακοποιού η ΟΣΦΕ θεωρεί –προφανώς- απαραίτητη τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ και των συστημάτων διαχείρισης φαρμακείων για να διευκολύνεται και ο φαρμακοποιός που θα έχει αυτόν τον κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Αναλυτικά η πρόταση της ΟΣΦΕ έχει ως εξής:

Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) παραμένει πιστή στη θέση της πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και πως η άμβλυνση του προβλήματος απαιτεί ένα πλέγμα μέτρων (και όχι μεμονωμένα μέτρα όπως έχει επιχειρηθεί έως σήμερα με μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών). Το πλέγμα αυτό μέτρων έχει κατατεθεί επισήμως σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φυσικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σήμερα η Ο.Σ.Φ.Ε. επανέρχεται δημοσίως αναδεικνύοντας μια ακόμη εκ των 17 προτάσεων της, αυτή που αφορά την αυτοματοποίηση της δημιουργίας σήματος πιθανής έλλειψης φαρμάκου με την πολύτιμη συμβολή του Φαρμακοποιού.

Για να συμβεί αυτό απαιτείται η συνεργασία της ΗΔΙΚΑ και των εταιρειών προγραμμάτων διαχείρισης φαρμακείων ώστε ο φαρμακοποιός να μπορεί, όταν δεν εκτελείται μια συνταγή, να καταχωρεί με απλό και άμεσο τρόπο τα απαραίτητα και χρήσιμα εκείνα στοιχεία τα οποία θα διοχετεύονται στον ΕΟΦ προκειμένου να ενεργοποιούνται, ακόμη και αυτόματα, μέτρα και πολιτικές για την προστασία της φαρμακευτικής αλυσίδας.

Παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα:

 Όταν δεν εκτελείται μια συνταγή ούτε μερικώς, να καταχωρείται η αιτία:
  1. Ο ασθενής δεν επιθυμεί να εκτελεστεί η συνταγή.
  2. Αναμένεται παραλαβή του φαρμάκου στις επόμενες ώρες.
  3. Πιθανή έλλειψη φαρμάκου. Άγνωστο το πότε και εάν θα παραληφθεί. Ο ασθενής θα απευθυνθεί σε άλλο φαρμακείο.
  4. Πιθανή έλλειψη φαρμάκου. Άγνωστο το πότε και εάν θα παραληφθεί. Ο ασθενής θα αναμένει τυχόν τροφοδοσία του φαρμακείου μας.
  5. Άλλη αιτία.

Στην 3η και 4η περίπτωση, τυχόν επιλογή μίας εξ αυτών θα δίνει την δυνατότητα στον φαρμακοποιό να επιλέγει και το φάρμακο που είναι σε πιθανή έλλειψη.

Στην 3η περίπτωση, δημιουργείται σήμα το οποίο αθροίζεται με άλλα αντίστοιχα σήματα για την ίδια συνταγή (προσπάθεια εκτέλεσης σε άλλα φαρμακεία) ή με σήματα για ανεπιτυχή προσπάθεια εκτέλεσης άλλων συνταγών με το ίδιο φάρμακο. Όταν ξεπεραστεί συγκεκριμένο κατώφλι ενημερώνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προκειμένου να διερευνήσει το φαινόμενο.

Στην 4η περίπτωση, εάν εντός 72 ωρών η συνταγή δεν εκτελεστεί τότε δημιουργείται αυτόματα σήμα πιθανής έλλειψης φαρμάκου, το οποίο αθροίζεται με άλλα σήματα άλλων φαρμακείων. Όταν ξεπεραστεί συγκεκριμένο κατώφλι ενημερώνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προκειμένου να διερευνήσει το φαινόμενο.

 Διαφοροποίηση των μηνυμάτων στην περίπτωση μερικής εκτέλεσης συνταγής, με προσθήκη των κάτωθι μηνυμάτων:
  1. Ο ασθενής δεν επιθυμεί το φάρμακο.
  2. Αναντιστοιχία δοσολογίας με συνταγογραφούμενη ποσότητα.
  3. Αναμένεται παραλαβή του φαρμάκου στο προσεχές διάστημα.
  4. Πιθανή έλλειψη φαρμάκου. Άγνωστο το πότε και εάν θα παραληφθεί.

Στην 4η περίπτωση, τυχόν επιλογή της θα δίνει την δυνατότητα στον φαρμακοποιό να επιλέγει και το φάρμακο που είναι σε πιθανή έλλειψη.

Εάν εντός 72 ωρών η συνταγή δεν εκτελεστεί τότε δημιουργείται αυτόματα σήμα πιθανής έλλειψης φαρμάκου, το οποίο αθροίζεται με άλλα σήματα άλλων φαρμακείων. Όταν ξεπεραστεί συγκεκριμένο κατώφλι ενημερώνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προκειμένου να διερευνήσει το φαινόμενο.

Η Ο.Σ.Φ.Ε. στις 26 Ιουλίου κατέθεσε επισήμως το κείμενο των 17 προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος των ελλειπτικών φαρμάκων. Στις 04 Νοεμβρίου ζήτησε και δημοσίως πλέον από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να αποδεχθεί την πολυπλοκότητα του προβλήματος, να δεχθεί το κείμενο των 17 προτάσεων της Ο.Σ.Φ.Ε. ως βάση συζήτησης, και μάλιστα πρότεινε η συζήτηση να εκκινήσει με τις προτάσεις εκείνες που αφορούν το πεδίο άμεσης αναφοράς της, τον ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας του φαρμάκου δηλαδή τις επιχειρήσεις με άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων. Στις 14 Νοεμβρίου επανήλθε αναδεικνύοντας δημοσίως την πρόταση της για δημιουργία ενιαίου παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και του εθνικού αποθέματος φαρμάκων, των ελλείψεων και του παράλληλου εμπορίου. Στις 28 Νοεμβρίου επικρότησε δημοσίως τα επιπλέον μέτρα του Υπουργείου Υγείας αλλά πιέζοντας ταυτόχρονα για βελτίωση τους (ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε από την εξαγγελία στην εφαρμογή τους και να μην λειτουργήσουν ως απλό λεκτικό φόβητρο κενού περιεχομένου) αλλά κυρίως πιέζοντας για περαιτέρω λήψη μέτρων (αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα ανακοινωθέντα μέτρα μπορούν να θεωρηθούν αφετηρία και όχι τερματισμός της προσπάθειας). Στις 07 Δεκεμβρίου ανέδειξε δημοσίως την πρόταση της για ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών για υποκατάσταση των ελλειπτικών φαρμάκων .

Στις 22 Δεκεμβρίου εστιάζει δημοσίως στη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας δημιουργίας σήματος έλλειψης φαρμάκου.

Πηγή : dailypharmanews