Σε σημερινή συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο μείζον και επιδεινούμενο φαινόμενο των ελλείψεων βασικών και όχι μόνο φαρμάκων από την ελληνική αγορά, αλλά και στο θέμα της έντονης έξαρσης της γρίπης, που προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες (και πάρα πολλά παιδιά) και προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, επισημαίνοντας ότι υπολογίζεται να διαρκέσει άλλες 4 εβδομάδες περίπου.
Βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Πλεύρη:
- Έλεγχος στις φαρμακαποθήκες
«Έχουν ελεγχθεί 10 φαρμακαποθήκες, εκεί υπάρχουν αποτελέσματα και θα βγούνε. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν οι ποινές.
Οι ποινές θα είναι αναλόγως της βαρύτητας. Η εντολή η οποία έχω δώσει είναι όπου βρεθούν φάρμακα που ενώ έπρεπε να τα έχουν δηλώσει και να τα δώσουν στην ελληνική αγορά, η ποινή θα είναι μία, αναστολή άδειας λειτουργίας. Κλείνει η φαρμακαποθήκη, απλά τα πράγματα.
Εάν λοιπόν φαρμακαποθήκη, αυτή τη στιγμή που ελέγχονται, τους έχουμε πει τι ποσότητα έχεις γιατί απαγορεύονται οι εξαγωγές και έχει δηλώσει διαφορετική ποσότητα πέρα από τα φορολογικά και αυτά όλα που μπορεί να υπάρχουν, θα υπάρξει αυτή τη στιγμή κλείσιμο.
Μίλησα εχθές με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, περιμένουμε μέσα στην άλλη εβδομάδα να έχουμε τα ακριβή στοιχεία, με ενημέρωσε ότι ήδη υπάρχουν μια-δυο φαρμακαποθήκες, οι οποίες δεν συνεργάστηκαν και η εντολή είναι αν δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν, απλά τα πράγματα.
Η έλλειψη φαρμάκων εντοπίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία την οποία αντιμετωπίζουμε και είναι αυτά τα ελλειπτικά φάρμακα που λέμε, είναι οι απαγορεύσεις που έχει βάλει ο ΕΟΦ και παράλληλα ο έλεγχος που γίνεται στις φαρμακαποθήκες.
Υπάρχει το πρόβλημα, δε λέει κανείς ότι δεν υπάρχει, σε αυτά που είναι για εξαγωγές το λύνουμε τελείως, τώρα πια δεν φεύγει τίποτα από τη χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών, αναστολή άδειας όπου έχει βρεθεί κι έχω μιλήσει.
Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές εταιρείες για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει. Όχι φαρμακαποθήκες, μεγάλες πασίγνωστες πολυεθνικές εταιρείες που πρέπει να έχουν ποσότητες τριμήνου, εάν τις έχουν φέρει ή όχι».
Να σχολιάσουμε εδώ ότι ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε μόνο στις πιθανές ευθύνες των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών για τις ελλείψεις φαρμάκων και δεν απάντησε στις σοβαρές ευθύνες που επιρρίπτει στις πολιτικές πρακτικές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία σε ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων που οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών που για μία ακόμη φορά εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής. Η ΠΕΦ προειδοποιεί ότι «οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων, τα οποία θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης».
- Έξαρση γρίπης
«Αυτή τη στιγμή όπως βλέπετε έχουμε μια έξαρση στη γρίπη και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα είναι πιο πίσω, δηλαδή έχει προηγηθεί το κύμα το μεγάλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του καιρού και των κλειστών χώρων.
Δηλαδή εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε άλλες 4 εβδομάδες περίπου χρονική διάρκεια έξαρσης. Αυτό οφείλεται, πέρα από τους λόγους των ιώσεων που έχουμε, υπάρχει ένα ιδιαίτερο σημείο ότι τα παιδιά, που το εξηγούσε και ο Θεοκλής ο Ζαούτης, στην ηλικία 0 έως 3 περνάνε κατά βάση μια σειρά από ιώσεις.
Αυτό δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα ακριβώς γιατί είχαμε περιοριστικά μέτρα οπότε αυτομάτως και οι ίδιες οι ιώσεις αυτές ήταν περιορισμένες.
Και έχουμε πολύ περισσότερο παιδικό πληθυσμό που ενώ περνούσε σε μικρότερη ηλικία κάποιες ιώσεις και είχαν δημιουργήσει μια ανοσία πάνω σε αυτές τις ιώσεις, τώρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.
Αυτό λοιπόν δημιουργεί μια ένταση γρίπης. Θεωρούμε ότι θα έχουμε αυτή την κλιμάκωση. Βλέπετε ότι ο κορονοϊός από την άλλη πλευρά παραμένει σε μια σταθερότητα ως προς τα κρούσματα. Οφείλω να σας πω ότι το κοιτούσα πριν έρθω, υπήρχαν κάποιοι ειδικοί δεν θέλω να πω το όνομά τους, που μιλούσαν για περίπου 400 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα. Δεν επιβεβαιώνονται. Οι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή είναι στους 108, ήταν εχθές. Άρα αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο κορονοϊός έχει μια σταθερότητα. Παραμένοντας βέβαια πιεστικός».
Πηγή : dailypharmanews