ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ECDC: Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα



Τι αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων σε σχέση με την έξαρση της πανδημίας.


Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, με σταθερές τις νοσηλείες και τους θανάτους ασθενών με CoViD, καταγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την εβδομάδα που τέλειωσε την περασμένη Κυριακή. Παρόμοια είναι τα στοιχεία και για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από το πρόσφατο δελτίο του ΕΟΔΥ.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Γηραιάς Ηπείρου δείχνουν ανοδική τάση επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες, σε όλες τις ηλικίες και κατά 9% στα άτομα 65 ετών και άνω. Πρόκειται για την πρώτη αυξητική τάση που παρατηρείται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από το πρόσφατο κύμα της Όμικρον 5, όπως επισημαίνεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

  
Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η επιδημιολογική εικόνα υποδηλώνει μία αυξημένη μετάδοση του ιού στις περισσότερες χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αύξηση των κρουσμάτων αφορά το τελευταίο διάστημα και δεν συνοδεύονται από αύξηση νοσηλειών και θανάτων.

Η μεγαλύτερη διασπορά του ιού αφορά το τελευταίο διάστημα, ενώ μόλις δύο ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν αύξηση νοσηλειών και ελαφρά αύξηση της θνητότητας. Η επιδείνωση αποδίδεται στην ανάμειξη πληθυσμού μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγές στην κατανομή των κυκλοφορούντων παραλλαγών του ιού.

Η αναλογία κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν 342,2 ανά 100.000 πληθυσμού, σε σύγκριση με 313,1 την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Στον γενικό πληθυσμό, η αναλογία κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες ήταν 367,4 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 319,7 την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ποσοστό αυξάνεται επί δύο εβδομάδες και καταγράφονται αυξητικές τάσεις σε 14 χώρες.

Οι ειδικοί του ECDC κάνουν λόγο και για αύξηση στα τεστ, με την αναλογία να έχει φτάσει σε 1.130 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 976,5 την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό έχει ανοδική τάση επί τρεις εβδομάδες.

Νοσηλείες - θάνατοι

Η αναλογία εισαγωγών σε νοσοκομεία (στοιχεία 16 χωρών) ήταν 3,4 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 3,7 την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό παραμένει σταθερό επί τρεις εβδομάδες και ήταν κάτω από 10% σε 9 χώρες, 10% έως 25% σε πέντε χώρες (Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Νορβηγία) και 25% και άνω σε δύο χώρες (Εσθονία και Λετονία). Αυξητική τάση υπήρξε σε έξι χώρες.

Η πληρότητα των νοσοκομείων (μέση ημερήσια πληρότητα την τελευταία εβδομάδα ανά 100.000 πληθυσμού σε 18 χώρες) ήταν συνολικά 10 ανά 100.000, σε σύγκριση με 9,8 την προηγούμενη εβδομάδα. Παραμένει σταθερό επί τρεις εβδομάδες, ενώ αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε επτά χώρες.

Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ (δεδομένα από 9 χώρες) ήταν 0,3 ανά 100.000 πληθυσμού, σε σύγκριση με 0,3 την προηγούμενη εβδομάδα 37. Παραμένει σταθερό επί τέσσερις εβδομάδες, ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν σε τρεις χώρες (Τσεχία, Γαλλία, Σλοβενία).

Τα ποσοστό πληρότητας της ΜΕΘ (δεδομένα από 20 χώρες), ήταν 0,6 ανά 100.000 πληθυσμού, σε σύγκριση με 0,6 την προηγούμενη εβδομάδα. Παραμένει αμετάβλητο επί τρεις εβδομάδες, ενώ αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε δύο χώρες (Αυστρία, Εσθονία).

Το ποσοστό θανάτων από COVID-19 τις τελευταίες 14 μέρες (στοιχεία από 30 χώρες) ήταν 4,7 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σύγκριση με 6 την προηγούμενη εβδομάδα 37. Μειώνεται επί οκτώ εβδομάδες, με αυξητικές τάσεις να καταγράφονται σε τρεις χώρες (Κύπρος, Εσθονία, Λετονία).


Πηγή : iatronet