ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πλεύρης: Διορθώσεις, αλλά όχι αλλαγές στον "κλειστό" προϋπολογισμό για τα φάρμακα



Πώς σχολιάζουν τη στάση του υπουργείου οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.


Ανοικτός σε διορθώσεις, αλλά όχι αλλαγές στο ύψος του "κλειστού" προϋπολογισμού για τα φάρμακα, εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε σήμερα τα εξής:

  
" Η κυβέρνηση της ΝΔ, με σειρά μέτρων όπως το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων.

Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία απλώς διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback.

Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση".

Για ακραία υποχρηματοδότηση του Φαρμάκου, είχε κάνει λόγο χθες το Pharma Innovation Forum (PIF), το οποίο εκπροσωπεί πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Το προεδρείο του PIF είχε ανακοινώσει πως ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει κάθε χρόνο τη δαπάνη για φάρμακα κατά του καρκίνου και για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Το προεδρείο του PIF τονίσει πως η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Στην πράξη ωστόσο, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Άκαρπη

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) περί άκαρπης συνάντησης με τον υπουργό Υγείας.

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ υπογραμμίζει πως η Κυβέρνηση - σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας της COVID-19, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρονίων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, αγνοεί την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν. Γιατί όχι άλλωστε, αφού έχει αποφασίσει να μην τις πληρώνει αλλά να τις φορτώνει στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.


Πηγή : iatronet