ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ. Ευγενίδης: «Μόνο ένα υγιές Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να συντηρεί υγιή Ιδιωτικά φαρμακεία»

"Με δυο λόγια ζητάμε αναβολή του μέτρου για μετά τη λήξη της πανδημίας, σε κάθε ευκαιρία ζητάμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της δαπάνης σε κάθε κατηγορία δικαιούχων φαρμακευτικής περίθαλψης ώστε το ασφαλιστικό να είναι βιώσιμο και να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των δικαιούχων."




ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ


Με αφορμή την πρόθεση του Υπουργείου να περιορίσει την δυνατότητα ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ των ανασφάλιστων σε Νοσοκομεία και Κρατικές δομές και για να διαλύσουμε τις αβάσιμες θεωρίες που αναπτύχθηκαν γύρω από την επιστολή του Συλλόγου μας στον Υπουργό για το θέμα αυτό, σας γνωρίζω ότι:

1) Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, προωθείται αλλαγή στον τρόπο συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους και όχι αλλαγή στον τρόπο εκτέλεσης, που θα γίνεται όπως και πριν από τα φαρμακεία μας. Η συνταγογράφηση γι’ αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας θα γίνεται μόνο από Δημόσια Νοσοκομεία και Κρατικές δομές. Δυστυχώς, ακόμη και έμπειροι συνάδελφοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, επιλέγοντας συνειδητά να σας παραπλανήσουν, αναφερόμενοι σε χάσιμο τζίρου, παρόλο που η εκτέλεση των συνταγών των ανασφάλιστων παραμένει στα φαρμακεία μας!

2) Η αντίθεση του Συλλόγου μας εστιάζεται στη χρονική στιγμή που αποφασίζεται αυτό, εν μέσω πανδημίας. Θεωρούμε υγειονομικά άκρως επικίνδυνο να αναγκάζεις ένα κομμάτι δικαιούχων φαρμακευτικής περίθαλψης, να επισκέπτονται Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, όταν αυτά ασχολούνται κυρίως με την περίθαλψη των ασθενών από covid-19. Είναι σαν να τους στέλνεις στο στόμα του λύκου. Τα Νοσοκομεία, που αυτό το διάστημα δεν καταφέρνουν να χορηγήσουν ηλεκτρονική συνταγή για αντιβιοτικά, είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες συνταγογράφησης των ανασφάλιστων. Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική.

3) Η Πολιτεία θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα εξορθολογίσει την συγκεκριμένη δαπάνη. Από την στιγμή που αυτή πληρώνει την δαπάνη, έχει, όχι απλά δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να την ελέγξει. Κάθε υποψία εκμετάλλευσης δικαιωμάτων των ανασφάλιστων από μη δικαιούχους, επιβαρύνει τους ασφαλισμένους που πληρώνουν τις εισφορές τους και οι πιο συνεπείς σ’ αυτό είμαστε εμείς, οι φαρμακοποιοί.

4) Καθώς οι εποχές αλλάζουν, υπάρχουν συνάδελφοι που δαιμονοποιούν τις υπηρεσίες, ζητούν να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων στο επίπεδο του 2012 προ κρίσης και παράλληλα να χορηγούμε τα πανάκριβα φάρμακα με το ποσοστό κέρδους των φθηνών. Λησμονούν ότι αυτός που πληρώνει, το κράτος δηλαδή, έχει συγκεκριμένα χρήματα στη διάθεσή του για την φαρμακευτική δαπάνη. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η εποχή του Stellara έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όμως δημιουργούνται νέες ευκαιρίες. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι καταστάσεις τους έχουν ξεπεράσει. Κάνουν τα στραβά μάτια στα φάρμακα που φεύγουν συνταγογραφημένα σε συγγενείς στα Βαλκάνια, στις μηδενικές συμμετοχές αχρείαστων θεραπειών και σε όλα αυτά που αυξάνουν προσωρινά το αιτούμενο και καταβαραθρώνουν ολοένα και περισσότερα τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανθρωπισμός δεν είναι μόνο να φωνάζουμε για τους αδύνατους όταν μας εξυπηρετεί στον τζίρο, αλλά να φωνάζουμε και για τον φαρμακοποιό που μόνος του βαλτώνει στα χρέη, που τα βγάζει τσίμα τσίμα και που στο τέλος το μόνο που του απομένει είναι το Honore του επαγγέλματος και αρκετές πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι απίστευτο και συνάμα θλιβερό, συνάδελφοι στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, να επιθυμούν πλασματικές συνταγογραφήσεις σε βάρος της Πολιτείας!!! Ποτέ δεν πρόκειται να βρεθούμε συνοδοιπόροι!

Με δυο λόγια ζητάμε αναβολή του μέτρου για μετά τη λήξη της πανδημίας, σε κάθε ευκαιρία ζητάμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της δαπάνης σε κάθε κατηγορία δικαιούχων φαρμακευτικής περίθαλψης ώστε το ασφαλιστικό να είναι βιώσιμο και να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των δικαιούχων.

Γιατί μόνο ένα υγιές Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να συντηρεί υγιή Ιδιωτικά φαρμακεία.


Διονύσιος Ευγενίδης
Πρόεδρος Φ.Σ.Θ.