ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τι αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τον χώρο του φαρμάκου


της Σοφίας Κωστάρα

Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των δαπανών αναμένονται από τον Νοέμβριο μετά τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Το χρονοδιάγραμμα έχει υπολογίσει, άλλωστε, να υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να κατατεθούν προτάσεις και ενστάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς και να διαμορφωθούν τον Νοέμβριο οι τελικές ρυθμίσεις.

Ο Θάνος Πλεύρης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλες τις ενώσεις του κλάδου – ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, PIF και ΣΑΦΕΕ προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα και τα επιχειρήματα σε κάθε τομέα της φαρμακευτικής αγοράς.

Βασικό θέμα των συζητήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο ήταν το clawback, το οποίο έχει παραταθεί μέχρι το 2025, με νομοθετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι το ποσό του clawback το 2020 ήταν 796 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (με βάση στοιχεία του ΙΟΒΕ). Αντίστοιχα για τη νοσοκομειακή δαπάνη το ποσό ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 474 εκατ. ευρώ (429 εκατ. ευρώ το 2019).

Σε ό,τι αφορά τώρα στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, αυτές έχουν να κάνουν με τα εξής: αποζημίωση θεραπειών ανά κατηγορία, περιορισμό συνταγογράφησης, ενίσχυση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων και ψηφιακές λύσεις ειδικά σε ό,τι αφορά στα φάρμακα που χορηγούνται εντός των νοσοκομείων, προκειμένου να υπάρξουν περιορισμοί στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Διαπραγματεύσεις που όπως φαίνεται σύντομα θα πρέπει να οδηγηθούν σε μια λύση, για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, τη λήψη μέτρων για τη μείωση κατανάλωσης των ακριβών-καινοτόμων φαρμάκων, για να δοθεί έμφαση στα γενόσημα και τα off patent φάρμακα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου της "MedicinesforEurope" και της "International Generic και Biosimilar Medicines Association", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Παράλληλα, δεσμεύτηκε και για τη μείωση του clawback, σημειώνοντας ότι το καθεστώς αυτό στρεβλώνει την αγορά και λειτουργεί αντίθετα από τον στόχο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Πηγή: capital.gr