Ο φόβος του απομονωτισμού σκιάζει την αγορά. Δύο όμιλοι έκαναν πίσω.
Μολονότι το τελευταίο διάστημα - και μάλιστα για αρκετό καιρό - ο σχεδιασμός των εταιρειών να μεταφέρουν δραστικές ουσίες από τον θετικό κατάλογο (συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα) στα μη συνταγογραφούμενα (και μη αποζημιούμενα) φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) μας είχε απασχολήσει έντονα, τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η μία μετά την άλλη ξανασκέφτεται το εγχείρημα που πλέον δείχνει για κάποιους παίκτες να έχει ξεθωριάσει.
Ο βασικότερος λόγος: Ο φόβος του απομονωτισμού από την αγορά... Και εξηγώ:
- Άλλο είναι το αρμόδιο όργανο του ΕΟΦ (το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων) να αποφασίσει την απόσυρση ολόκληρων θεραπευτικών κατηγοριών από τον Θετικό Κατάλογο στα ΜΗΣΥΦΑ (αυτός ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας).
- Διαφορετικό είναι τελικά να δίνεται πάσα το μπαλάκι της επιλογής στις εταιρείες να αποφασίσουν κατά μόνας αν θέλουν να αποσύρουν κάποιες δραστικές τους από τον θετικό κατάλογο και να μεταβούν στα ΜΗΣΥΦΑ αναλαμβάνοντας και την σχετική ευθύνη.
Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα της αλλαγής πλεύσης από την πλευρά του υπουργείου, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε και επιστολή διαμαρτυρίας.
Την ίδια στιγμή άλλος Όμιλος, φαίνεται ότι το καλο σκέφτηκε και αποφάσισε και αυτός να κάνει πισω πεταλιές αναγνωρίζοντας ότι η προοπτική μετάβασης δραστικών στα ΜΗΣΥΦΑ μεταφράζεται σε λειτουργική αναμόρφωση ολόκληρων τμημάτων και επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του προσωπικού του.
Άρα, οι λόγοι που πρωταρχικά φαίνεται να αναστέλλουν τον σχετικό σχεδιασμό των εταιρειών είναι:
- Ο φόβος του αποκλεισμού από την αγορά. Η επιλογή της μετάβασης σημαίνει φάρμακα δύο ταχυτήτων (το γιατί εξηγείται στο δεύτερο λόγο). Βεβαίως στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τυπικό είναι ο κάθε κάτοχος άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) να υποβάλλει αίτηση μετάβασης ενός φαρμάκου από τον θετικό κατάλογο στα ΜΗΣΥΦΑ.
- Ο φόβος απώλειας πωλήσεων. Άλλο είναι να συνταγογραφείται ένα φάρμακο, που εν μέρει κλειδώνει πωλήσεις, και άλλο να μιλάμε για απλή σύσταση από το γιατρό και άρα η τελική επιλογή επαφίεται στον κάθε ασθενή αν θα επιλέξει το συγκεκριμένο φάρμακο.
- Νέο πεδίο ενημέρωσης. Οι εταιρείες έχουν μάθει να ενημερώνουν τους επιστήμονες Υγείας (γιατρούς) αλλά δεν ενημερώνουν τα φαρμακεία. Μία μετάβαση ενός φαρμάκου από τον θετικό κατάλογο στα ΜΗΣΥΦΑ σημαίνει ότι οι ιατρικοί επισκέπτες παράλληλα με τους γιατρούς θα πρέπει να αναλάβουν και την ενημέρωση των φαρμακείων. Διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, περίπλοκη και με αυξημένο κόστος.
Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, οι όροι του παιχνιδιού έμπλεξαν και δύσκολα όπως φαίνεται θα ξεμπλέξουν. Κατάσταση που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει και καθορισμένο πλαίσιο με τα κριτήρια για τη μετάβαση των φαρμάκων από συνταγογραφούμενα σε ΜΗΣΥΦΑ, ενώ υπάρχουν φάκελοι που λιμνάζουν μέσα στον ΕΟΦ 18 μήνες…
Άρα και αυτό είναι ένα εμπόδιο στη μετάβαση περισσότερων προϊόντων στα ΜΗΣΥΦΑ και την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
Πάντως, τελευταίες πληροφορίες λένε ότι εντός του προσεχούς διαστήματος θα κατατεθούν στον ΕΟΦ κάποιες δραστικές ουσίες που θα μπορούσαν να μεταβούν στα ΜΗΣΥΦΑ, καθώς πληρούν τα δύο βασικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το υπουργείο Υγείας, δηλαδή να μην συνταγογραφούνται σε τουλάχιστον 5 αγορές του εξωτερικού και επίσης η μη λήψη του φαρμάκου από τον ασθενή να μην βάζει σε κίνδυνο την υγεία του. Όσες δραστικές πάρουν το πράσινο φως από το ΕΣΕ, θα πρέπει οι ΚΑΚ που τις διαχειρίζονται να καταθέσουν και τα υπόλοιπα έγγραφα που απαιτούνται στον ΕΟΦ.
Το ιστορικό του σχεδίου μετάβασης
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός και - παρά τις υπουργικές εξαγγελίες ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα φτάσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα - απέτυχε παταγωδώς.
Η επιθυμία των ΚΑΚ (Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας) για μετάβαση 55 δραστικών από τη λίστα των συνταγογραφούμενων, στα μη συνταγογραφούμενα, περιορίστηκε αρχικά (πρώτο κούρεμα) σε 35 (μετά τη σχετική εξέταση από τον αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου) και τελικά μόλις 5 ουσίες άλλαξαν καθεστώς (δεύτερο κούρεμα από την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΦ).
Οι 5 δραστικές αντιστοιχούν σε 15 σκευάσματα και η εξοικονόμηση για το δημόσιο είναι 350.000 ευρώ. Ποσό, που βεβαίως απέχει από τα 50 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε το υπουργείο Υγείας ότι θα εξοικονομήσει από τη μετάβαση των 35 δραστικών ουσιών.
Πηγή : iatronet