ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο: Το ιστορικό “διαμάντι” της Θεσσαλονίκης που παρουσιάζει τη φαρμακευτική του χθες (ΦΩΤΟ)



Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα βρίθει από μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ιστορία της χώρας μας είναι τόσο λαμπρή και γνωστή σε όλο τον κόσμο, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από κάθε γωνιά της γης.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος


Πέρα από τα “κλασικά” μουσεία, υπάρχουν και κάποιοι χώροι, οι οποίοι είναι πιο ιδιαίτεροι, καθώς το αντικείμενο που πραγματεύονται δεν είναι σύνηθες. Ένας τέτοιος χώρος είναι το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, στην περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη (Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, Μπουμπουλίνας 173-175).



Το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο δημιουργήθηκε το 2007 από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με σκοπό τη συγκέντρωση με αγορές ή δωρεές, την καταγραφή, την τεκμηρίωση, τη μελέτη από ιστορικής και επιστημονικής πλευράς και την παρουσίαση-προβολή του φαρμακευτικού υλικού, που παρουσιάζει την ιστορία της φαρμακευτικής επιστήμης στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο χαρακτήρας του είναι μοναδικός, καθώς αποτελεί το μόνο μουσεία φαρμακευτικής στη χώρα μας.

Όργανα, ιατρικά εργαλεία, σκεύη, έπιπλα, μηχανήματα, βιβλία, συνταγές, φαρμακευτικά έντυπα, φυτολόγια, δρόγες, φαρμακευτικές ουσίες, φαρμακοτεχνικές μορφές, πορσελάνινα φαρμακευτικά σκεύη, γυάλινα φαρμακευτικά φιαλίδια και άλλα, έχουν να μας αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Είναι μια κληρονομιά, την οποία επιχειρεί να διασώσει και να προβάλλει το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο. Η συλλογή του Μουσείου αριθμεί περισσότερα 3.500 εκθέματα.



Το παλαιότερο έκθεμα του μουσείου

Το πιο παλιό αντικείμενο της συλλογής του μουσείου είναι ένα βιβλίο με τα άπαντα του Διοσκουρίδη, ο οποίος υπήρξε ο διασημότερος φαρμακογνώστης- φαρμακολόγος της αρχαιότητος.

Το βιβλίο χρονολογείται από το 1598 και στις 650 σελίδες του, που είναι φτιαγμένες από χειροποίητο χαρτί, ανακαλύπτει κάποιος παλιές συνταγές και πληροφορίες για χιλιάδες φάρμακα.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί ένα φαρμακείο πολεμικού πλοίου από το 1800, βιβλία φαρμακευτικής από την εποχή του Όθωνα και χειρόγραφα επιστολόχαρτων από διάφορα φαρμακεία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Θεσσαλονίκη, με σπάνιες πληροφορίες που δίνουν και το στίγμα της εκάστοτε εποχής.



Ιστορικής, όμως, αξίας είναι τα επιβλητικά φαρμακευτικά έπιπλα που φιλοξενούνται στο μουσείο. Προέρχονται από το φαρμακείο ‘Η Έλαφος’ του Ζαφειρίου Σφύρα στον Βόλο, το οποίο διέθετε μία περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα σχεδιασμένη στο Παρίσι και κατασκευασμένη το 1889 στη Βιέννη. Ξεχωρίζει, επίσης, μία μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες, κατασκευασμένη στην Βιέννη, με ύψος 4,90 μέτρα και πλάτος 6,40. Μετά από πολλά χρόνια, το φαρμακείο και τα έπιπλα κατέληξαν στον φαρμακοποιό Δημήτρη Πάνου, του οποίου ο γιος, Μιχαήλ, τα δώρισε στο μουσείο.


Ωράριο λειτουργίας

Το μουσείο είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι δωρεάν. Σε περίπτωση οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του και άλλες ημέρες έπειτα από συνεννόηση και με δωρεάν ξενάγηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2310-471776 και 6944505120.



“Το μουσείο δίνει πληροφορίες για την φαρμακευτική του χτες”

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Έφορο του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, Νικόλαο Νικόλτσιο, ο οποίος μίλησε για το μοναδικό χαρακτήρα του μουσείου, τις δράσεις του αλλά και την απήχηση που έχει στο κοινό: “Η αποθησαύριση των φωτογραφιών των παλαιών φαρμακευτικών βιβλίων της βιβλιοθήκης του Μουσείου μας δίνει νέες πληροφορίες για τη φαρμακευτική του χτες. Ο ερευνητής του μέλλοντος θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει ψηφιακά όλο αυτό το μοναδικό υλικό.

Το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο είναι το μοναδικό φαρμακευτικό μουσείο στην Ελλάδα και προσελκύει, εκτός από τους επαγγελματίες της υγείας και μεμονωμένους Έλληνες και αλλοδαπούς λάτρεις των μουσείων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις έξω από αυτές που προσφέρουν τα περισσότερα μουσεία στην Ελλάδα. Πολλοί αλλοδαποί επισκέπτες είναι φαρμακοποιοί.




Στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, πριν από την πανδημία covid-19, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε φοιτητές φαρμακευτικής και σπουδαστές βοηθών φαρμακείων, καθώς και βοηθών παραϊατρικών επαγγελμάτων. Σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2019 η δράση ‘Μια νύχτα στο Μουσείο’, όπου οι μικροί μαθητές διανυκτέρευσαν στο ΕΦΜ, αφού προηγουμένως πληροφορήθηκαν για τις δραστηριότητες του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Παραμονές Χριστουγέννων του 2019 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με 30 παιδιά που ασχολήθηκαν με χριστουγεννιάτικη χειροτεχνία. Το ΕΦΜ είχε προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις, οι οποίες δυστυχώς ματαιώθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας covid-19. Οι εργασίες στο ΕΦΜ συνεχίζονται, κυρίως, με την ψηφιοποίηση και την τεκμηρίωση των κειμηλίων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.






Πηγή: thesstoday.gr