ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σημαντική η αύξηση του αριθμού των φαρμακοποιών που δηλώνουν πρόθεση να εμβολιαστούν στη Θεσσαλονίκη

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μία σημαντική αύξηση του αριθμού των φαρμακοποιών που δηλώνουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του DailyPharmaNews με αφορμή την ενημέρωση από πλευράς Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τους φαρμακοποιούς μέλη του για τη δυνατότητα που έχουν πλέον τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία μετά από σχετική συμφωνία με την 4η ΥΠΕ να εμβολιαστούν ως αναπληρώσεις στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα σε έγγραφό του που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του με θέμα την ενημέρωση για εμβολιασμούς κατά της COVID -19 ο ΦΣΘ αναφέρει τα εξής:

Ο Σύλλογός μας στέκεται πάντα στο πλευρό των συναδέλφων μας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και συμμετέχοντας σε δράσεις που στόχο έχουν την προστασία της υγείας τους και τη διασφάλιση των συμφερόντων του κλάδου.

Όπως έγινε αντιληπτό, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στα φαρμακεία του ΦΣΘ έχει καθυστερήσει αρκετά σε σχέση με τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτείας κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ροής εμβολίων στη χώρα μας.

Ο ΦΣΘ, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθούν φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι-εφόσον το επιθυμούν- ως αναπληρώσεις στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι φαρμακοποιοί και βοηθοί/εργαζόμενοι σε φαρμακεία του ΦΣΘ ακόμη δεν έχουν κλείσει ραντεβού και μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ΑΜΚΑ τους, θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού, αλλά αναπληρώνοντας ραντεβού και/ή δόσεις, όπως έγινε με τα Σώματα Ασφαλείας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί). Επισημαίνουμε ότι η ενημέρωση γίνεται από το εκάστοτε εμβολιαστικό κέντρο και λόγω των συνθηκών φύλαξης των δόσεων απαιτείται ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ από τον προς εμβολιασμό συνάδελφο, της τάξεως των λίγων ωρών.

Για ακόμη μία φορά ο Σύλλογός μας επιδεικνύει ετοιμότητα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την προστασία των συναδέλφων μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία.


Πρόκειται πράγματι για μία σημαντική εξέλιξη που δίνει μία διέξοδο στο πρόβλημα που καταγράφεται να υπάρχει με τους εμβολιασμούς φαρμακοποιών και φαρμακοϋπαλλήλων, ειδικά των τελευταίων (δες σχετικά εδώ).

Μάλιστα η εξέλιξη αυτή που ήρθε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης με μία «θετικότατη», όπως τη χαρακτήρισε πρωτοβουλία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έφερε και μία ευχάριστη έκπληξη. «Εμείς είχαμε έτοιμη τη λίστα των φαρμακοϋπαλλήλων και εκεί βάλαμε και τους φαρμακοποιούς. Ζητήσαμε δηλαδή απ’ όσους φαρμακοποιούς δεν είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν να το κάνουν και μάλιστα με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι υπήρχαν αρκετά άτομα που άλλαξαν γνώμη σ’ αυτό το διάστημα» ανέφερε ο κ. Ευγενίδης.

Πράγματι, από τα τέλη Ιανουαρίου που έκλεισε η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων πρόθεσης εμβολιασμού μέχρι σήμερα φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων των φαρμακοποιών που δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν.

Ο κ. Ευγενίδης έκανε λόγο για μία ευχάριστη έκπληξη. Βεβαίως διευκρινίζει ότι η αύξηση σ’ ένα βαθμό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι κάποιοι τότε για λόγους υγείας δεν μπορούσαν να δηλώσουν την πρόθεσή τους να κλείσουν ραντεβού ενώ μπορούν τώρα. Αυτή η αύξηση για τον ίδιο σημαίνει «τη μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιστήμη που υπηρετούμε. Εμείς που την υπηρετούμε μπορούμε και κρίνουμε, τουλάχιστον αυτή είναι η κρίση των περισσοτέρων, ότι οφείλουμε να εμβολιαστούμε».


Πάνω από 90% θετικοί οι φαρμακοποιοί στον εμβολιασμό

Τα στοιχεία; Δείχνουν ότι ξεπέρασε το 90% το ποσοστό των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης που δήλωσαν πρόθεση να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Αυτό ανέφερε στο DailyPharmaNews ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κιοσές, ο οποίος εξηγεί ότι το ποσοστό αυτό μεταφράζεται κοντά στους 1000 λειτουργούς της Υγείας- αριθμός ο οποίος όπως λέει ήδη έχει ανέβει-ενώ η σχετική λίστα ήδη έχει αποσταλεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στο Υπουργείο Υγείας.

«Από την έναρξη της πανδημίας οι φαρμακοποιοί βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και λειτουργούμε τα φαρμακεία μας 24 ώρες το 24ωρο για να εξυπηρετούμε τους ασθενείς συμπολίτες μας. Όσο η πανδημία συνεχίζεται, το ποσοστό των πασχόντων από COVID-19 που επισκέπτονται τα φαρμακεία μας αυξάνεται και εμείς βρισκόμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της νόσου. Πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον ιό κάνοντας το εμβόλιο για να συνεχίσουμε να παρέχουμε απρόσκοπτα τις υπηρεσίες μας στους συνανθρώπους μας», επισημαίνει ο κ. Κιοσές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει καταρτιστεί και σταλεί στο υπουργείο Υγείας και ακόμη μία λίστα με τα στοιχεία των εργαζομένων σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ωστόσο καταγράφεται μία καθυστέρηση στη διαδικασία ενσωμάτωσης των ονομάτων αυτών στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και στην έναρξη των εμβολιασμών, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ροής εμβολίων στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, ο ΦΣΘ προέβη, όπως εξήγησε, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, στις απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία -εφόσον το επιθυμούν- ως αναπληρώσεις στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι βοηθοί/εργαζόμενοι σε φαρμακεία του ΦΣΘ ακόμη δεν έχουν κλείσει ραντεβού και μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ΑΜΚΑ τους, θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού, αλλά αναπληρώνοντας ραντεβού και/ή δόσεις, όπως έγινε με τα Σώματα Ασφαλείας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί).

«Για ακόμη μία φορά επιδεικνύουμε ετοιμότητα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την προστασία των συναδέλφων μας», δηλώνει ο κ. Κιοσές.