Μάλιστα, οι εξελίξεις είχαν ήδη καταγραφεί νωρίτερα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2020 - μπορείτε να διαβάσετε σχετική ανάρτηση του Pharma Team εδώ.
Οι Φαρμακευτικές εταιρίες...
Είναι ευρέως γνωστό ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι φαρμακευτικές εταιρίες άσκησαν ιδιαίτερες πιέσεις μιας και όπως σημειώνεται στην προαναφερθείσα ανάρτηση, "παράγοντες από το χώρο των φαρμακευτικών σημειώνουν πως η εξαίρεση των εμβολίων αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ελάφρυνση του βάρους των επιστροφών" (σ.σ. επιστροφές = clawback). Αυτή η πίεση εκ μέρους των εταιριών φαίνεται ότι τελικά ωφέλησε και τα Φαρμακεία! Ή όπως λέει ο θυμόσοφος λαός "κοντά στο βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα!"...
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος...
Η τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα είναι ουσιαστικά η αποδοχή από ΕΟΠΥΥ ενός αιτήματος εκ μέρους του ΠΦΣ που έγινε μόλις πριν λίγες ημέρες (1/5/2021). Το αίτημα αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο πρώτος θα επιστρέψει αναδρομικά στα Φαρμακεία τα χρήματα που οφείλει σύμφωνα πάντα με όσα προσδιορίζονται στην ΚΥΑ.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται περί μίας θετικής εξέλιξης, μιας και πρακτικά η κίνηση του ΠΦΣ αποτελεί μία διαδικαστική διευκόλυνση όσον αφορά την επιστροφή των κρατήσεων! Όπως άλλωστε πολύ σωστά σημειώνει ο ΠΦΣ στην ενημέρωσή του, "το αυθαίρετο rebate πρέπει να καταργηθεί". Επιπλέον, η δήλωση ότι "ο ΠΦΣ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη συνολική απόσυρση του", αποτελεί αναμφίβολα μία δέσμευση που όλοι θέλουμε να υλοποιηθεί!
Οι απορίες...
Και εφόσον έχουμε αντιληφθεί όλα τα παραπάνω, ας προχωρήσουμε στη διατύπωση ορισμένων εύλογων αποριών:
- Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη κρατήσει τα χρήματα. Μήπως υπήρχε περιθώριο καλύτερης εξέλιξης εάν από νωρίτερα είχαμε προετοιμαστεί καταλλήλως; (τον Αύγουστο, τον Οκτώβρη ή ακόμη και τον Δεκέμβρη, όπως σημειώσαμε παραπάνω).
- Η ΚΥΑ κάνει λόγο για το 2020. Τι γίνεται με το 2021;