ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Χωριστό κονδύλι για τα εμβόλια προβλέπει ο προϋπολογισμός

Την εξαίρεση της δαπάνης των εμβολίων που εντάσσονται στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού από το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται, το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και σε 170 εκατομμύρια για το 2021.

Αναδημοσίευση από capital.gr

Το ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια που αποζημιώνονται εντάσσεται σε μια σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, όπως η καταβολή αναδρομικών ποσών σε συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ύψους 1,4 δισ. για το 2020 και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά με δημοσιονομικό κόστος τρία δισ. για φέτος και του χρόνου.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται ακόμη η αυξημένη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ κατά 330 εκατομμύρια για το 2020.

Η εξαίρεση των εμβολίων από το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αποτελούσε χρόνιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών, λόγω του πολύ χαμηλού πλαφόν στο κονδύλι του φαρμάκου σε σχέση με τις ανάγκες που προέκυπταν από τη συνταγογράφηση.

Σημειώνεται πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που έχει οριστεί παραμένει σταθερή τα τελευταία τέσσερα χρόνια (στα 1,945 δισ.) και όπως σημειώνουν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Την υπέρβαση του ορίου την καλύπτουν οι φαρμακευτικές μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών του clawback.
Ελάφρυνση του clawback

Παράγοντες από το χώρο των φαρμακευτικών σημειώνουν πως η εξαίρεση των εμβολίων αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ελάφρυνση του βάρους των επιστροφών. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το clawback που πλήρωσε η φαρμακευτική βιομηχανία έχει ξεπεράσει το 1,2 δισ. το 2019 και η υπέρβαση αυτή αυξήθηκε κατά 28% το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου περσινού.

Αν η υπέρβαση της δαπάνης συνεχιστεί έτσι, εκτιμάται πως το clawback μόνο για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ για το 2020, όταν το 2019 διαμορφώθηκε στα 786,5 εκατ. ευρώ.

Το ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια αποτελεί πάντως τη δεύτερη σημαντική παρέμβαση στο χώρο του φαρμάκου, μετά την κατάργηση, από τον Οκτώβριο, του τέλους εισόδου ύψους 25%, το οποίο επί τρία χρόνια επιβάλλονταν στα νέα και καινοτόμα φάρμακα για να μπουν στην ελληνική αγορά και στη λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνονται.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr