ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο Πρόεδρος ΦΣΘ Δ. Ευγενίδης για τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό στο Φαρμακείο

Καθώς πλησιάζουμε προς την περίοδο διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και εν αναμονή της παραλαβής των εμβολίων από τα φαρμακεία, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης δηλώνει τα εξής:

Αντιγριπικός εμβολιασμός στο φαρμακείο

Αγαπητοί φίλοι συνάδελφοι.

Μεγάλος λόγος γίνεται για το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε φέτος με τα αντιγριπικά εμβόλια. Παρόλο που όπως λέγεται θα έρθουν φέτος στη χώρα μας 25% περισσότερα από πέρσι (4 εκατομ. φέτος έναντι 3), υπάρχει πάντα ο φόβος να μην φτάσουν.

Ο φόβος αυτός δεν είναι αστήριχτος αν λάβουμε υπόψη μας ότι παρατηρείται, αφενός μια αυξημένη κινητικότητα για αντιγριπικό εμβολιασμό λόγω της συνύπαρξης του κορωνοϊού, αφετέρου μια πρωτόγνωρα αυξημένη πρόθεση των παιδιάτρων να εμβολιάσουν για πρώτη φορά τα παιδιά, τα οποία χρειάζονται διπλή δόση!

Επιπλέον, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένους γι' αυτό το σκοπό φαρμακοποιούς, εν μέσω όμως της πανδημίας.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη μας, θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο στις υποσχέσεις μας προς τους συμπολίτες μας για εξασφάλιση του πολυπόθητου ( ; ) εμβολίου, όσο και για τις συνθήκες εμβολιασμού.

Ως προς το πρώτο, η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε απόλυτα αυστηροί στην προσκόμιση ηλεκτρονικής συνταγής του εμβολίου, όπως άλλωστε προβλέπεται και με βάση αποκλειστικά αυτές να γίνει ο εμβολιασμός, τον κατάλληλο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί η πίεση που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί σε βάρος μας και θα υπάρχει πλήρης έλεγχος της διακίνησης και της διαθεσιμότητας.

Για τις συνθήκες του αντιγριπικού εμβολιασμού στο φαρμακείο λόγω της πανδημίας, θα περιμένουμε τις αμέσως επόμενες μέρες τις πρώτες οδηγίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και αμέσως μετά θα σας ανακοινώσουμε όσα επιπλέον μέτρα κρίνουμε σκόπιμο να ακολουθήσουμε. Η ασφάλεια φαρμακοποιών, εργαζομένων και εμβολιαζόμενων είναι η μέγιστη προτεραιότητά μας.

Διονύσιος Ευγενίδης

Πρόεδρος Φ.Σ.Θ.