Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Σκληρή κριτική στην ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ασκεί ο κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, Γραμματέας ΦΣ Θεσσαλονίκης Αντιπρόσωπος του ΦΣΘ στον ΠΦΣ και υποψήφιος για το ΔΣ του με την Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη (ΑΕΣΠ) στις επερχόμενες εκλογές της 26ης Ιουλίου για το ότι δεν ασχολείται, όπως υποστηρίζει, με θέματα που αφορούν το μέλλον του κλάδου βάζοντας τον σε δεύτερη μοίρα και δίνοντας προτεραιότητα στις εκλογές.
Την άποψή του αυτή ο κ. Αργυρόπουλος τη βασίζει στο ότι ο ΠΦΣ δεν φάνηκε από πουθενά ότι ασχολήθηκε με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) (http://www.opengov.gr/yyka/?p=3100) που τέθηκε προς διαβούλευση για ελάχιστες ημέρες (8 μ.μ. 6ης Ιουλίου – 8 μ.μ. 13ης Ιουλίου) λόγω επιτακτικής ανάγκης ταχείας ρύθμισης συγκεκριμένων θεμάτων και αφορά μεταξύ άλλων την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπου δραστηριοποιείται και το κοινοτικό φαρμακείο.
Ως απόδειξη της μη ενασχόλησης της διοίκησης του ΠΦΣ με το σοβαρό κατά την άποψή του ζήτημα ο κ. Αργυρόπουλος επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν έγινε κουβέντα γι’ αυτό ούτε στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά ούτε και στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ.
Θα έπρεπε το θέμα αυτό να συζητηθεί, όπως υποστηρίζει, στη λογική ότι οι φαρμακοποιοί θα έπρεπε να έχουν ενημέρωση από την όποια κυβέρνηση για κάτι που τους αφορά, ειδικά όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και σχέδια για την αξιολόγηση ακόμη και των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ο κ. Αργυρόπουλος στην ανάρτησή του με τίτλο «Προτεραιότητα οι εκλογές – ο κλάδος σε δεύτερη μοίρα», αφού διατυπώνει την κριτική του, αναφέρεται στις προβλέψεις του νομοσχεδίου και προτρέπει τους φαρμακοποιούς να τις μελετήσουν, καθώς το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντικό».
Ο κ. Αργυρόπουλο στην κριτική που ασκεί, αναφέρει τα εξής:
Σε πλήρη σύγχυση, η οποία οδηγεί μοιραία σε λάθη, τελεί αυτή την περίοδο το προεδρείο του ΠΦΣ.
Κι αν νομίζει κανείς πως αναφέρομαι στο λάθος να αρνηθούν στους αντιπροσώπους να λάβουν ο καθένας αντίγραφο της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας τους στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ προκειμένου να τη δημοσιοποιήσει ο καθένας όπως επιθυμεί -κάτι απόλυτα φυσιολογικό- θα υποπέσει σε σφάλμα.
Το πρόβλημα είναι ακριβώς εδώ. Το προεδρείο του ΠΦΣ ασχολείται με μικροπολιτικά παιχνιδάκια εν όψει των εκλογών της 26ης Ιουλίου για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΠΦΣ, κοιτάει το δέντρο και χάνει το δάσος. Την ώρα δηλαδή που συντελούνται εξαιρετικής σημασίας πολιτικές κινήσεις από την κυβέρνηση στις οποίες θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετέχουμε, εμείς κοιτάμε πως να κάνουμε τη ζωή δύσκολη στους αντιπροσώπους-εκλέκτορες με χίλιους δυο τρόπους.
Την ώρα που εισάγεται μια καινοτομία, τμήμα της οποίας θα έπρεπε να είμαστε από σχεδιασμού της κι οι φαρμακοποιοί, εμείς ασχολούμαστε με το πως θα βάλουμε αξέχαστη τρικλοποδιά στους ανά την Ελλάδα αντιπροσώπους που δε συμφωνούν με την απερχόμενη διοίκηση. Τέτοιος είναι ο πανικός από τον οποίο διακατέχονται κάποιοι.
Ο λόγος λοιπόν για το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση για ελάχιστες ημέρες λόγω επιτακτικής ανάγκης ταχείας ρύθμισης συγκεκριμένων θεμάτων. Αναμένονται λοιπόν προτάσεις και παρατηρήσεις με στόχο να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.)».
Παρακάτω αναδημοσιεύω τόσο το τί προβλέπει ήδη το νομοσχέδιο όσο και τις αρμοδιότητες του νέου Οργανισμού που θα ιδρυθεί.
Βέβαια ο κλάδος τώρα έχει εκλογές, δε μπορεί να ασχολείται με τέτοια πράγματα, που θα μπορούσαν να μας εντάξουν και πρακτικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία και με τη δική μας συμμετοχή στη διαμόρφωση των όρων με τους οποίους θα γίνει κάτι τέτοιο.
Τώρα μας νοιάζει μόνο να μη χάσουμε την καρέκλα, όλα τα άλλα είναι δεύτερα, κι αν κανείς το πάρει χαμπάρι, θα κάνουμε και λίγο πως ασχολούμαστε σχετικά, μπορεί να υποκριθούμε μάλιστα και πως το γνωρίζαμε και έχουμε «ήδη» προβεί σε απαραίτητες ενέργειες.
Για την οικονομία λοιπόν του χρόνου και του κόπου, σας λέω πως ο κλάδος δεν είχε ιδέα για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, γιατί αν είχε θα γίνονταν οπωσδήποτε σχετική αναφορά τόσο στα τελευταία συμβούλια του ΔΣ του ΠΦΣ και σίγουρα στην «πανηγυρική» Γενική Συνέλευση του Σαββάτου όπου θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί και προεκλογικά.
Για όποιον αναρωτηθεί εάν οφείλαμε να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο η απάντηση είναι απλή, φυσικά και οφείλαμε, τι σόι σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής είμαστε ως ΠΦΣ; Θα έπρεπε λοιπόν οι σχέσεις μας με την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση -δεν έχει σημασία το χρώμα, να είναι τέτοιες ώστε να ενημερωνόμαστε εκ των προτέρων για σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν κι εμάς, ή αν δεν μας περιλαμβάνουν ρητά σήμερα θα έπρεπε κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Πόσω μάλλον δε όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και σχέδια για την αξιολόγηση ακόμα και των ιδιωτών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
Εμείς απόντες, έχουμε εκλογές, το είπαμε, μην κουράζουμε....
Πιθανό είναι πως τώρα που θα ενημερωθεί σχετικά ο ΠΦΣ μετά από την παρούσα, ίσως κάτι προσπαθήσει να κάνει, κάπως να συμμετάσχει, όμως είναι βέβαιο ότι θα μιλάμε για αυτό που ο λαός ονομάζει «πασάλειμμα». Πιθανότερο είναι να μη γίνει απολύτως τίποτε ουσιώδες και να κοιτάξουμε αργότερα, μετά την ψήφιση, να δούμε πως θα ενταχθούμε κι εμείς στο σχέδιο, με όρους όμως που θα έχουν ήδη αποφασισθεί, με τρόπους που τότε ίσως δε μας βολεύουν και τόσο και να χρειάζεται εκ νέου νομοθετικές ρυθμίσεις. Δύσκολο βέβαια, γιατί καμία κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της δε θα προέβαινε σε διορθώσεις έτσι εύκολα, απλά επειδή εμείς σε εκείνη τη φάση θα έχουμε τελειώσει με τις εκλογές μας και θα είμαστε τότε και μόνο τότε διαθέσιμοι...»
Πηγή: dailypharmanews.gr