Η είσοδος της EMMA Capital είναι η πρώτη μεγάλη ξένη τοποθέτηση στον κλάδο των φαρμακαποθηκών και ενδέχεται να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την αναδιάρθρωσή του.
Συμφωνία για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην ελληνική εταιρεία εμπορίας φαρμάκων Profarm υπέγραψε το τσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο EMMA Capital. Η είσοδος της EMMA, συμφερόντων του γνωστού και από τη μέχρι πρότινος συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ επιχειρηματία Jiri Smejc, είναι η πρώτη μεγάλη ξένη τοποθέτηση στον ελληνικό κλάδο των φαρμακαποθηκών και ενδέχεται να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την αναδιάρθρωσή του. Πρόκειται για κλάδο που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό σε πολλές μικρότερες εταιρείες.
Η Profarm εκτιμάται ότι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, τη στιγμή που το σύνολο της εμπορίας φαρμάκων και προϊόντων που διατίθενται σε φαρμακεία και τα οποία διανέμουν οι φαρμακαποθήκες εκτιμάται πως κινείται στα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά κατέχει κοινοπραξία εταιρειών και δεν ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κλάδος κρίνεται ώριμος για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Αυτό είναι και μέρος του business plan της διοίκησης της Profarm, το οποίο και προφανώς έκρινε ελκυστικό η EMMA Capital εισερχόμενη στο μετοχικό κεφάλαιό της και προικοδοτώντας έτσι με τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Profarm συζητεί ήδη με άλλες φαρμακαποθήκες για την εξαγορά τους σε ορίζοντα 12 με 18 μηνών.
Στόχος της Profarm είναι ο κύκλος εργασιών της να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια με αυτές τις εξαγορές, επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακος, διευρύνοντας το δίκτυο διανομής της και αναβαθμίζοντας τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στους άλλους δύο πυλώνες της αγοράς, τις φαρμακοβιομηχανίες και τα φαρμακεία.
Με τον τζίρο της Profarm στα 90 εκατομμύρια και τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιώματα μειοψηφίας κοντά στα 3 εκατομμύρια, η EMMA Capital εμφανίζεται να πιστεύει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αναδιάρθρωση του κλάδου. Υπογραμμίζεται πως το management της Profarm θα παραμείνει στον έλεγχο των σημερινών μετόχων.
Υπενθυμίζεται πως η EMMA Capital, εκτός από την αρχική συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ, είχε καταθέσει πέρυσι σε MIG και Πειραιώς μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Vivartia που την αποτιμούσε στα επίπεδα των 600 εκατομμυρίων, ενώ υπέβαλε αργότερα και πρόταση της τάξης των 390 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των δανείων της Πειραιώς προς τη MIG ύψους 550 εκατ.
Η Profarm (Προφάρμ Α.Ε.) ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εφοδιάζει, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην επίσημη διαδικτυακή της ιστοσελίδα, πάνω από 650 φαρμακεία και 100 φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα (μέσω του τμήματος third party logistics) και επιπλέον συμμετέχει με 29% στην Pharmanet A.E. (φαρμακαποθήκη στο Αγρίνιο) και με 13% στη Stargen Ltd (φαρμακευτική εταιρεία με δραστηριότητα στα generics). To 2018 o όμιλος της Profarm, συμφερόντων Θ. Γ. Σκυλακάκη και Α. Καλλιβρούση, εξαγόρασε τη φαρμακαποθήκη «Τσίτσας Β.» για να ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών διανομής για λογαριασμό τρίτων και την παροχή υπηρεσιών logistics management και οργάνωσης αποθήκης. Πέρυσι η Profarm εξαγόρασε και το 50% της εταιρείας Medworld O.E. που δραστηριοποιείται στην αποκλειστική εισαγωγή και εμπορία παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Τώρα, μετά και την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης με την είσοδο ενός νέου μετόχου με σοβαρό οικονομικό εκτόπισμα, αναμένεται να συνεχίσει τη μεγέθυνσή της μέσω εξαγορών αλλά και οργανικής ανάπτυξης, σημειώνουν πηγές με γνώση των σχεδιασμών της EMMA Capital και του management.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, kathimerini.gr