ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το φαρμακείο της κοινότητας στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και όχι μόνο

H συνεταιριστική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας, έχει ως πρωτεύουσα πλευρά τον παράγοντα «άνθρωπο» και δευτερεύουσα το επιχειρηματικό κέρδος"

Άρθρο της Logiscoop Pansyfa στην εφημερίδα Hellenic Mail

Τα φαρμακεία παρέμειναν ανοικτά σε όλη την περίοδο της καραντίνας, με κίνδυνο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και το προσωπικό των φαρμακείων τους, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις ανάγκες των ασθενών και των πο λιτών τόσο σε θέματα ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης όσο παρέχοντας μια μορφή ψυχολογικής υποστήριξης. Ωστόσο, η αναγνώριση του έργου των φαρμακείων από πλευράς της πολιτείας ήταν αναντίστοιχη-ελάχιστη έως μηδαμινή σε σχέση με άλλων χώρων πχ. supermarket κλπ. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών στις συνεντεύ ξεις και στις επίσημες ανακοινώσεις.

To φαρμακείο της γειτονιάς είναι ο πλησιέστερος χώρος υγείας στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο πολίτης για τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας. Η πρόσβαση είναι εύκολη, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, o χρόνος πρόσβασης δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά.O επιστήμονας φαρμακοποιός πληροί τις προϋποθέσεις για να δώσει χρήσιμες συμβουλές και να προτείνει τα κατάλληλα ποιοτικά προϊόντα για οποιοδήποτε θέμα υγείας απασχολεί τους πολίτες. Επιπλέον, η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας γίνεται από τον φαρμακοποιό και το εξειδικευμένο προ σωπικό χωρίς χρέωση στον πολίτη, εκπληρώνοντας τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακείου.

Η διασπορά των φαρμακείων ανά την επικράτεια σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτιση του φαρμακοποιού σε θέματα υγείας και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό του οι πολίτες, αναδεικνύουν το φαρμακείο ως βασικό πυλώνα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ η επικοινωνία και η παροχή των tests για τον κορωνοϊό ανατέθηκε στα κοινοτικά φαρμακεία.

Οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες, υποστηρίζοντας την προσπάθεια των φαρμακοποιών, δεν ενέδωσαν σε κερδοσκοπικές πρακτικές στα βασικά προϊόντα ατομικής προστασίας (μάσκες – γάντια – οινόπνευμα). Η αλματώδης αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμια κλίμακα εκτίναξε το κόστος παραγωγής των εν λόγω προϊόντων, αρχής γενομένης από την πρώτη ύλη. Ορισμένες δημοσιογραφικές αναφορές για δήθεν αισχροκέρδεια των φαρμακείων, κατ’ ουδένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Απόδειξη ότι οι Συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών και τα φαρμακεία πούλησαν το αρχικό τους απόθεμα χωρίς να μεταβάλλουν τις τιμές. Στην συνέχεια υπήρξε τιτάνιος αγώνας από πλευράς των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών για την εύρεση των σχετικών προϊόντων και την μεταπώληση τους προς τα φαρμακεία, χωρίς ουσιαστικό περιθώριο κέρδους και ελέγχοντας αυστηρά τις ποιοτικές προδιαγραφές. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την συμβολή της συνεταιριστικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας, που έχει ως πρωτεύουσα πλευρά τον παράγοντα «άνθρωπο» και δευτερεύουσα το επιχειρηματικό κέρδος.

H πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της τα ακόλουθα. Σε ένα ενδεχόμενο νέου κύματος COVID-19 είτε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πανδημίας, μπορούν οι κρατικές δομές να υποστηρίξουν τη μαζική προσέλευση όπου ταυτόχρονα άλλες περιπτώσεις θα χρειάζονται νοσηλεία και άλλες θα χρειάζονται συμβουλές για μία πρώτη αντιμετώπιση συμπτωμάτων; Μπορεί η αναγκαία
πληροφόρηση για προφύλαξη να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τα ΜΜΕ;

Η αξιοποίηση του φαρμακείου σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης συμπτωμάτων αποτελεί μείζονος σημασίας ευκαιρία για την πολιτεία ώστε να υπερασπισθεί την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα να αποσυμφορήσει τις δευτεροβάθμιες δομές υγείας και να μετριάσει το επιπλέον κόστος. Γνωρίζουμε όλοι ότι, αν οι δομές της υγείας δεν επαρκούν για να διαχειριστούν την προσέλευση των αιτημάτων, τότε αναγκαστικά τίθενται τα τραγικά διλήμματα του «ποιος να σωθεί». Σε περίπτωση που αυτά τα διλήμματα εισαχθούν στην διαχείριση του φαινομένου, δεν γνωρίζουμε την έκταση των κοινωνικών αντιδράσεων.

Με αφορμή τον COVID-19, εκτός από την αναμονή εμβολίων για λόγους πρόληψης και φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσης του Συστήματος Υγείας που θα έχει ως βάση αναφοράς την αξιοποίηση όλων επαγγελμάτων υγείας και τον συντονισμό τους, θεσμικά, στα πλαίσια μιας αναβαθμισμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Ιρβιν Σέρμαν ομότιμος καθηγη τή Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Δώδεκα αρρώστιες που άλλαξαν τον κόσμο μας» (έκδοση της Αμερικανικής Μικροβιολογικής Εταιρείας) μεταξύ άλλων αναφέρει : «Οι διάφορες ασθένειες έχουν επηρεάσει βαθιά την ανθρώπινη ιστορία. Η Μαύρη Πανώλη, τον 14ο αιώνα, για παράδειγμα, οδήγησε στον επανα σχηματισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι επιδημίες του παρελθόντος, απώτερου και πρόσφατου, είναι καταγεγραμμένες στην Ιστορία, για να τις μελετήσουμε. Aν μπορέσουμε να τις κατανοήσουμε θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για εκείνες που θα έρθουν στο μέλλον».





Η Logiscοop Pansyfa ΑΕΕ δημιουργήθηκε από τους Συνεταιρισμούς των Φαρμακοποιών. Πρακτικά αποτελεί την κοινή εταιρεία των Συνεταιρισμών των Φαρμακοποιών, συντονίζοντας τον κοινό βηματισμό για 23 Συνεταιρισμούς σε όλη την επικράτεια που διαθέτουν 43 αποθηκευτικούς χώρους 280 μέσα μεταφοράς απασχολούν 1300 εργαζόμενους και διαχειρίζονται πάνω από το 45% της διακίνησης φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Στους συνεταιρισμούς συμμετέχουν 5,400 φαρμακεία ως μέλη και εξυπηρετούνται άλλα 2,300 φαρμακεία ως πελάτες.

Για την παραγωγή των προϊόντων Συνεταιριστικής ετικέτας, συνεργαζόμαστε με πολλές φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες παραγωγής παραφαρμακευτικών ειδών.

Τα βασικά κριτήρια επιλογής των προμηθευτών μας για όλα τα είδη είναι αυστηρά. Οι προμηθευτές μας είναι εταιρίες γνωστές, αξιόπιστες, με εμπειρία στο χώρο του φαρμακείου και με δικές τους δοκιμασμένες σειρές προϊόντων ενώ δέχονται περιοδικούς ελέγχους για την διασφάλιση της απαιτούμενης ποιότητας.

Σε επίπεδο προϊόντος, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ποιότητα και στην ασφάλεια για τον αποδέκτη ενώ σημαντική είναι η σχέση τιμής-ποιότητας.

Ο σκοπός της δημιουργίας και διάθεσης των προϊόντων είναι να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τους φαρμακοποιούς για την ενίσχυση της φροντίδας υγείας των ασθενών-πελατών τους.