ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ανάλυση ECDC: Καλοκαίρι με κοροναϊό

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV 2 θα εμφανίσει μια έντονη χειμερινή εποχικότητα, όπως άλλοι ανθρώπινοι κοροναϊοί στο βόρειο ημισφαίριο.


Δεν φαίνεται να έχει τα εποχικά χαρακτηριστικά άλλων κοροναϊών ο SARS-COV 2. Οι συγγενείς ιοί έχουν την τάση να εξαφανίζονται το καλοκαίρι, αλλά ο νέος κοροναϊός επιβιώνει σε περιοχές με υψηλή υγρασία.


Το συμπέρασμα προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) σε σχέση με την αξιολόγηση κινδύνου για την COVID-19.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, οι τέσσερις κοροναϊοί που είναι ενδημικοί στους ανθρώπινους πληθυσμούς "ευθύνονται" για το 10% έως 15% των κοινών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Γνωστά και σαν "κρυολογήματα", εμφανίζουν έντονη χειμερινή εποχικότητα σε εύκρατα κλίματα, με αιχμή την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, ενώ ελάχιστα εντοπίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εποχική αυτή εμφάνιση των ιώσεων αποδίδεται στην ιδιότητα των κοροναϊών να έχουν υψηλότερη σταθερότητα σε συνθήκες χαμηλής και μεσαίας υγρασίας (20% έως 50%), όταν το άμυνες του ανοσοποιητικού είναι υποβαθμισμένες.

Εποχικότητα

Επικαλούμενοι προκαταρκτικές αναλύσεις που έχουν γίνει στην Κίνα, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως έντονος πολλαπλασιασμός του SARS-COV 2 καταγράφεται, τόσο σε ξηρές, όσο και σε ψυχρές περιοχές, καθώς και σε τροπικές περιοχές με υψηλή απόλυτη υγρασία, όπως στο Guangxi και στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV 2 θα εμφανίσει μια έντονη χειμερινή εποχικότητα, όπως άλλοι ανθρώπινοι κοροναϊοί στο βόρειο ημισφαίριο.

Με αυτό το δεδομένο, αναδεικνύουν τη σημασία της εφαρμογής μέτρων παρέμβασης, όπως η απομόνωση προσβεβλημένων ατόμων, η αποστασιοποίηση στο χώρο εργασίας και το κλείσιμο των σχολείων.


Πηγή : iatronet