ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιστολή ΦΣΘ σε Υπουργό Υγείας και ΕΟΔΥ για δράσεις κατά του κορονοϊού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ 3601/1928-8314/1938  Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2020  
AΡΙΘΜ. Πρωτ: 413


Προς: Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια
Κοιν.: 1) Πρόεδρο ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα
           2) Πρόεδρο ΠΦΣ, κ. Απόστολο Βαλτά


Θέμα: «Ενημέρωση φαρμακοποιών για δράσεις έναντι του SARS-COVID-19»


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με ψυχραιμία αλλά και ανησυχία παρακολουθούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης τις εξελίξεις που αφορούν την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως είναι γνωστό, τα φαρμακεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επαφής του πολίτη με το Σύστημα Υγείας. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μάλιστα, ίσως περισσότερο από ότι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι λοιπές δομές, λόγω των σχετικών οδηγιών που έχουν εκδοθεί προς τους πολίτες ώστε να περιορίσουν τις άσκοπες επισκέψεις σ’ αυτά.

Επιπλέον, στα φαρμακεία μας, καθημερινά μάς επισκέπτονται ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε ιδιαίτερα. Παράλληλα όμως, μας επισκέπτονται ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων αναζητώντας οδηγίες και υποστήριξη για κάθε σύμπτωμα που παρουσιάζουν, αλλά και υγιείς συμπολίτες μας οι οποίοι δυνητικά μπορεί να είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν.

Από την πλευρά μας έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν στον εργασιακό χώρο τους (τακτικός καθαρισμός επιφανειών με ειδικά αντισηπτικά, συχνός αερισμός του χώρου κλπ), αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν σε προσωπικό επίπεδο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΟΥ.

Σκοπός της επικοινωνίας μας είναι να σας ζητήσουμε επίσημα οδηγίες για διαδικασίες που ενδεχομένως δεν έχουν προβλεφθεί για την παρούσα φάση που διανύουμε, παρότι θεωρούμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε ως τώρα είναι αρκετά. Εάν όμως περάσουμε σε επόμενο στάδιο εξάπλωσης του ιού, θα χρειαστούν ενδεχομένως επιπλέον μέτρα για τα οποία ζητούμε τόσο τη συμβουλή σας όσο και την παρέμβασή σας σε επίπεδο αποφάσεων.

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των συνθηκών που αντιμετωπίζετε, όμως κι εμείς βρισκόμαστε πραγματικά στην πρώτη γραμμή επαφής με αυτά τα περιστατικά και ενδεχομένως ακούσιας μετάδοσης σε χρονίως πάσχοντες. Έχοντας ως διοίκηση ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους μας, σας καλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, ώστε δρώντας συντεταγμένα, να προστατευθούμε αποτελεσματικά και να συμβάλλουμε στη μείωση της διασποράς της νόσου.

Επιπλέον, με βάση το ρόλο των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να στηρίζεστε στους χιλιάδες φαρμακοποιούς για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα δράσεων ή κινήσεων ανάλογα με τη φάση της έξαρσης στην οποία βρισκόμαστε.


Με τιμή,
Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ                    ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ