ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ξεκίνησαν οι παραιτήσεις στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων

Ο νόμος που ορίζει αποζημίωση για τη συμμετοχή σε Συνεδριάσεις δεν καλύπτει κάποιους από τον Σεπτέμβριο που πέρασε. Γιατί;


Την παραίτησή του από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων κατέθεσε κατά πληροφορίες πριν μερικές μέρες ένα μέλος από τα 11 που την απαρτίζουν, ενώ κατά τις ίδιες πηγές έπονται και άλλες.


Όπως ακούγεται, η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να δεχτεί την Επιτροπή, προκειμένου η τελευταία να μπορέσει να παρουσιάσει το έως τώρα έργο της, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία της ξεχείλισαν το ποτήρι της απογοήτευσης των μελών.

Την ίδια στιγμή, ο νόμος που ορίζει την αποζημίωση για συμμετοχή σε συνεδριάσεις δεν καλύπτει πλέον κάποια μέλη της επιτροπής από τον Σεπτέμβριο (2019). Ήδη, αυτό ισχύει για ένα μέλος και εντός του μήνα θα ισχύει και για δεύτερο μέλος.

Ο λόγος είναι ότι έχουν καλύψει και με το παραπάνω τον αριθμό των ωρών που ορίζει ο νόμος για αποζημίωση. Αυτό σημαίνει ότι για τις επιπλέον ώρες, έτσι όπως ισχύει ο νόμος, δεν πρόκειται να πάρουν ούτε σεντ.

Μέχρι και σήμερα γίνεται η αποζημίωση για τα οδοιπορικά και τη διαμονή σε ξενοδοχείο. Δεν αποζημιώνονται οι εσωτερικοί εισηγητές και οι εξωτερικοί αξιολογητές για τη μελέτη των φακέλων που είναι η δύσκολη και υπεύθυνη εργασία. Τα 10 μέλη της επιτροπής είναι οι εσωτερικοί αξιολογητές και ο κατάλογος του ΕΟΦ οι εξωτερικοί.

Τα χρωστούμενα σε καθένα που έχει πάρει φάκελο προς αξιολόγηση είναι περίπου 1.000 ευρώ.

Ζητούμενα

Και ενώ μέχρι στιγμή δεν έχει πληρωθεί καμία αξιολόγηση, τα ζητούμενα είναι:
  • Γιατί δεν υπογράφονται οι σχετικές διυπουργικές (Οικονομικών και Υγείας) για την πληρωμή τους;
  • Γιατί δεν χρησιμοποιείται για αυτό (την πληρωμή δηλαδή) το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τα παράβολα που έχουν πληρώσει οι εταιρείες κατά την κατάθεση των φακέλων τους;
Μετά και τις τελευταίες καταθέσεις φακέλων, υποστηρίζεται ότι το ποσό έχει φτάσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τον φετινό Σεπτέμβριο μέχρι και τώρα (δύο μήνες και κάτι) έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή 80 φάκελοι (10 πρωτότυπα και 70 γενόσημα, βιο - ομοειδή).


Πηγή : iatronet