ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εκκίνηση διαδικασίας ανατιμολόγησης φαρμάκων - Προβληματισμός για το σύστημα Ξανθού

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν με ενδιαφέρον το εάν ο υπουργός θα διατηρήσει το καθεστώς προστασίας μίας σειράς φαρμάκων, που είχε εισαγάγει ο τέως υπουργός, μέσω του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ).


Ο κύβος ερρίφθη. Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην έκδοση δελτίου τιμών για 324 καινοτόμα φάρμακα και σε ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Με σχετικές ανακοινώσεις, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καλεί τις επιχειρήσεις του κλάδου να καταθέσουν ηλεκτρονικά, έως την ερχόμενη Πέμπτη, τα φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των υπό ανατιμολόγηση φαρμάκων.


Οι τιμές θα διαμορφωθούν με βάση τα δεδομένα από 18 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που ίσχυαν την 1η Οκτωβρίου.

Η ίδια διαδικασία και οι ίδιες προθεσμίες ισχύουν για 324 προϊόντα, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για πρωτότυπα σκευάσματα, γενόσημα, υβριδικά και βιο-ομοειδή, για τα οποία είχε υποβληθεί αίτημα τιμολόγησης από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.

Η διαδικασία τιμολόγησης υλοποιείται από τον ΕΟΦ. Θεωρείται μία σχετικά απλή και μη χρονοβόρα διαδικασία, καθώς λαμβάνονται στοιχεία από την ευρωπαϊκή βάση τιμών "EURIPID".

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν εκφράζουν παράπονα για τα χρονικά περιθώρια, σημειώνοντας πως οι κρίσιμες καθυστερήσεις στην τιμολόγηση δεν οφείλονται συνήθως στον ΕΟΦ, αλλά στο πολιτικό σκέλος της διαδικασίας, δηλαδή την έκδοση σχετικής απόφασης από τον υπουργό Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει πως η απόφαση αναμένεται άμεσα, ενώ έχει υπογράψει ένα συμπληρωματικό δελτίο, με εθελοντικές μειώσεις τιμών σε πέντε φάρμακα.

Προστασία

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αναμένουν με ενδιαφέρον το εάν ο υπουργός θα διατηρήσει το καθεστώς προστασίας μίας σειράς φαρμάκων, που είχε εισαγάγει ο τέως υπουργός Ανδρέας Ξανθός, μέσω του κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ).

Σημειώνεται πως το καθεστώς αυτό ορίστηκε προεκλογικά και το δελτίο τιμών που διαμόρφωσε δεν ίσχυσε ποτέ.

Με βάση τα όσα προβλέπει, το ημερήσιο κόστος μίας φαρμακευτικής αγωγής δεν μπορεί να είναι μικρότερο 20 λεπτά. Το μηνιαίο κόστος, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 6 ευρώ.

Στρέβλωση

Αυτό φέρεται να οδηγεί στην εξής στρέβλωση: πολλά φάρμακα έχουν τιμή κάτω από 6 ευρώ και μπορούν να καλύψουν τον ασθενή για έναν μήνα.

Στην περίπτωση που η σημερινή του τιμή είναι 4 ευρώ, το εν λόγω προϊόν θα φτάσει στα 6 ευρώ, προκαλώντας επιβάρυνση στο σύστημα και στους ασφαλισμένους.

Ενδεικτικό είναι πως, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, το ΚΗΘ δεν ξεπερνά τα 7 λεπτά…

Η συγκεκριμένη διάταξη προστατεύει μία σειρά από φάρμακα και όχι μόνο γενόσημα, αλλά πρωτότυπα και "off patent", τα οποία έχουν σήμερα κόστος ημερήσιας θεραπείας αρκετά κάτω από 20 λεπτά.


Πηγή : iatronet