ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέες θεραπείες και φάρμακα κατά του καρκίνου

Οι νεότερες προσεγγίσεις στην θεραπεία του καρκίνου συμπληρώνουν τη συμβατική χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία και προλαμβάνουν τις ζημιές στους φυσιολογικούς ιστούς, εμποδίζοντας την ανθεκτικότητα στα φάρμακα.


Η χρήση φαρμάκων παραμένει μια πρόκληση στη διαχείριση του καρκίνου. Περίπου 12,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται σημαντικές έρευνες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την θεραπεία του. Οι νεότερες προσεγγίσεις στην θεραπεία του καρκίνου όχι μόνο συμπληρώνουν τη συμβατική χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία αλλά επίσης προλαμβάνουν τις ζημιές στους φυσιολογικούς ιστούς και εμποδίζουν την ανθεκτικότητα στα φάρμακα.


Οι καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο βασίζονται στις σημερινές έννοιες της μοριακής βιολογίας του καρκίνου. Αυτά περιλαμβάνουν τους αντιαγγειογόνους παράγοντες, την ανοσοθεραπεία, τους βακτηριακούς παράγοντες, την ιική ογκόλυση, τη στόχευση κυκλικών εξαρτώμενων κινασών και υποδοχέων κινάσης-τυροσίνης, γονιδιακή θεραπεία και συνδυασμό διαφόρων μεθόδων. Σημαντικές μέθοδοι ανοσοθεραπείας στον καρκίνο περιλαμβάνουν τη χρήση κυτοκινών, μονοκλωνικών αντισωμάτων, εμβολίων κατά του καρκίνου και ανοσολογικής θεραπείας.

Διάφορες καινοτόμες μέθοδοι χορήγησης φαρμάκων χρησιμοποιούνται στον καρκίνο. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση μικροσωματιδίων ως φορέων αντικαρκινικών παραγόντων. Αυτά μπορούν να εγχυθούν στην αρτηριακή κυκλοφορία και να οδηγηθούν στον όγκο από το μαγνητικό πεδίο για στοχευμένη απελευθέρωση φαρμάκου.

Η τεχνολογία πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG) έχει χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν ορισμένα από τα εμπόδια στην παράδοση αντικαρκινικών φαρμάκων. Η ενθυλάκωση αντικαρκινικών φαρμάκων σε λιποσώματα επιτρέπει τη στοχοθετημένη απελευθέρωση φαρμάκων σε ιστούς όγκου και αποτρέπει τη βλάβη στους φυσιολογικούς περιβάλλοντες ιστούς. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή αντικαρκινικών ωφέλιμων φορτίων όπως ραδιονουκλεοτιδίων, τοξινών και χημειοθεραπευτικών παραγόντων στους όγκους.

Οι στρατηγικές χορήγησης φαρμάκων ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη θέση του καρκίνου. Ο ρόλος της χορήγησης φαρμάκου στη διαχείριση καρκίνων του εγκεφάλου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για την απεικόνιση διαφορετικών προσεγγίσεων, τόσο πειραματικών όσο και κλινικών. Τα βιοδιασπώμενα εμφυτεύματα καρμουστίνης χρησιμοποιούνται ήδη στη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου.


Πηγή : iatronet