ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συνεδριάζει η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων! Όλες οι εκκρεμότητες πριν τις εκλογές


Συνεδριάζει η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων σήμερα και αύριο Παρασκευή προκειμένου να εξετασθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα πριν από τις εκλογές. Άλλωστε τα θέματα που μένουν ανοικτά πριν τις κάλπες είναι πολλά.
Οι αλλαγές στα φάρμακα και οι εκκρεμότητες
Μέσα στις αλλαγές που προωθούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν και ο έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Των οδηγιών δηλαδή που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί όταν «γράφουν» φάρμακα στους ασθενείς, ώστε να εξοβελιστεί το φαινόμενο της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.
Εντός των επόμενων μηνών θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τα πρωτόκολλα για όλες τις βασικές παθήσεις, κάτι που πλέον μετατίθεται για το απώτερο μέλλον, αφού είναι στα χέρια της κυβέρνησης που θα εκλεγεί εάν θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την υλοποίησή τους.

Καινοτόμα φάρμακα στο συρτάρι
Ταυτόχρονα όμως με τις εκλογές φαίνεται να μπλοκάρουν περαιτέρω και τα νέα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις που επρόκειτο να βγουν άμεσα και στην ελληνική αγορά. Άλλωστε εδώ και περίπου έναν χρόνο δεν έχουν εισαχθεί νέα ακριβά σκευάσματα και η αγορά φαρμάκου αλλά και οι Σύλλογοι ασθενών ανέμεναν με αγωνία το νέο Δελτίο Τιμών που θα περιελάμβανε την τιμολόγηση νέων θεραπειών.
Και το ζήτημα είναι πως νέες καινοτόμες θεραπείες ενώ έχουν εγκριθεί και αποζημιώνονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα οι ασθενείς αναμένουν ακόμη να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης τιμής, μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα όπως απεδείχθη.
Παρότι με βάση το νόμο τα νέα φάρμακα αξιολογούνται εντός 180 ημερών. Στη συνέχεια όμως ο φάκελος για το …μέλλον του νέου φαρμάκου πρέπει να περάσει από την επιτροπή διαπραγμάτευσης, είτε στην επιτροπή φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο και η διαδικασία διαπραγμάτευσης της τιμής είναι εξίσου χρονοβόρα αφού να σημειωθεί ότι μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας, ενώ σε εξέλιξη είναι όλο τα ακριβά σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις όπως καρκίνος, Σκλήρυνση κ.λ.π.
Πάντως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να εκδοθεί σχετική απόφαση από τον υπουργό Υγείας, κάτι που φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί δεδομένου ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου.
Άγνωστο βέβαια παραμένει εάν η Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, προχωρήσει τελικώς στην επισφράγιση τουλάχιστον των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα, για τα οποία η διαπραγμάτευση φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.
Πάντως οι εκλογές θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε βάρος φυσικά των ασθενών αφού θα περιμένουν πότε ο νέος υπουργός Υγείας θα δώσει το πράσινο φως για τη συνέχεια της αξιολόγησης των νέων καινοτόμων φαρμάκων.



Η ανατιμολόγηση φαρμάκων
Όμως με αγωνία περιμένει η αγορά φαρμάκου εάν πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο για την προκήρυξη εκλογών, προλάβει η αρμόδια επιτροπή να εκδώσει το δελτίο φαρμάκων που θα περιλαμβάνει ανατιμολογήσεις.  Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως είναι προβληματισμένη λένε πηγές του HealthReport.gr καθώς το νέο Δελτίο Τιμών θα περιλαμβάνει και πολλές αυξήσεις. Κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες “μάχες” με την αντιπολίτευση.



Πηγή: healthreport