ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Από την πίσω πόρτα οι ΜΚΟ στο Σύστημα Υγείας και την ΠΦΥ

Καμιά φορά οι περιστάσεις ωφελούν τις εξυπηρετήσεις και τις δουλίτσες. 
Ο λόγος για την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει σε φαρμακοποιούς, κατόπιν πιστοποίησης όμως (κρατήστε το αυτό), να προβαίνουν σε διενέργεια αντιγριπικού και αντιτετανικού εμβολιασμού.

Ενώ η μεγαλύτερη μερίδα του κλάδου ζητωκραυγάζει (!!!) για το αυτονόητο που επιτέλους κέρδισε, την ίδια στιγμή μέσα από το μαύρο καπέλο του υπουργού υγείας βγαίνουν λαγοί που διεκδικούν πετραχήλια. Ίσως κανείς δεν πρόσεξε μέσα στο κλίμα των πανηγυρισμών τη μπανανόφλουδα. 

Αρκεί κανείς να συστήσει λοιπόν πλέον μια ΜΚΟ, αν και δε χρειάζεται πια, έχει γεμίσει ο τόπος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προκειμένου να συμμετέχει διά νόμου πλέον στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και γιατί όχι, στο ίδιο το Σύστημα Υγείας της χώρας. Φυσικά με τη συμμετοχή του αυτή θα καρπωθεί και όλα τα οφέλη που σήμερα καρπώνεται όποιος συμμετέχει σε ΜΚΟ.


Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 της εν λόγω τροπολογίας προβλέπεται πως και άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα μπορούν να προβαίνουν σε διενέργεια μαζικών ιατρικών πράξεων, όπως οι εμβολιασμοί, μαζί όμως η ίδια δυνατότητα δίνεται και στις ΜΚΟ, αρκεί στο καταστατικό τους να προβλέπεται κάτι τέτοιο. 

Για πιστοποίηση ούτε λόγος. 

Οι φαρμακοποιοί πρέπει από τη μία να πιστοποιηθούν (από ποιόν και πότε;) ενώ οι ΜΚΟ αρκεί να περιλαμβάνουν στο καταστατικό τους τη συγκεκριμένη πρόβλεψη. 

Και ποιός θα πιστοποιεί πως μια ΜΚΟ θα συμμετέχει στην ΠΦΥ; Με ποια κριτήρια; Με ποιές διαδικασίες συνεχιζόμενου ελέγχου; Θα ελέγχονται οι ΜΚΟ από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως συμβαίνει με τα ιατρεία, τις κλινικές, τα φαρμακεία και τους λοιπούς φορείς; 
Κι όλα αυτά ανεξάρτητα σε ποια χώρα έχει η κάθε ΜΚΟ την έδρα της; 
Το προσωπικό των ΜΚΟ θα είναι δηλωμένο; Αδήλωτο; Οι «εθελοντές» που πάνε κι έρχονται; Θα υπάρχει άδεια λειτουργίας υγειονομικού χαρακτήρα; 
Ποια νομοθεσία θα διέπει όλη αυτή τη διαδικασία;

Και τελικά χάθηκαν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ιατρεία, οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί που όλοι ελέγχονται πλήρως και επαρκώς και χρειαζόμαστε τις ΜΚΟ;

Η εν λόγω λοιπόν διάταξη εξυπηρετεί μόνο τις ΜΚΟ και όχι τους πολίτες, εξυπηρετεί τα διάφορα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια και πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα. 

Αργύρης Αργυρόπουλος 

Γραμματέας Δ.Σ.

Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης