Tα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη...για το "κλέψιμο" παραγγελιών από "νέους" ανταγωνιστές έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Mε τιμές κάτω από αυτές που αναφέρονται στο παρατηρητήριο τιμών ξεπουλούν οι εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού το εμπόρευμά τους, ενώ τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη...για το "κλέψιμο" παραγγελιών από "νέους" ανταγωνιστές έχουν χτυπήσει κόκκινο. Την ίδια στιγμή πάνω από το 50% της σχετικής αγοράς δουλεύει πλέον όσον αφορά τις δημόσιες δομές κατά βάση με προϊόντα Τρίτων Χωρών -και όχι ευρωπαϊκών ή αμερικάνικων οίκων- χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και κατακριτέο. Και δεν είναι, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι όλοι οι μεγάλοι επώνυμοι οίκοι κατασκευάζουν αρκετά υλικά τους -ή έχουν μεταφέρει και ολόκληρα τμήματά τους- σε συνεργαζόμενα εργοστάσια τρίτων χωρών θέτοντας τις δικές τους προδιαγραφές ποιότητας.
Στέλεχος της αγοράς αναφερόμενος και επιβεβαιώνοντας τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, μας ανέφερε το παράδειγμα με τις ταινίες σακχάρου. Κάποτε η τιμή τους στο Παρατηρητήριο Τιμών ήταν στα 8 ευρώ, σήμερα έχουν πέσει στα 4,5 ευρώ και οι εταιρείες τις πωλούν ή καλύτερα προσπαθούν να τις πουλήσουν στα 3,95 ευρώ, καθώς στην αγορά έχουν εμφανιστεί μικροεταιρείες -παλιοί πωλητές μεγάλων οίκων -που τις προωθούν στα 3,45 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για διαφορά 50 λεπτών.
Όσον αφορά τα ιατροτεχνολογικά υλικά που σήμερα χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, στελέχη αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών και των μειωμένων προϋπολογισμών η επιλογή υλικών από Πακιστάν, Ινδία, Κίνα κ.λ.π. υπερτερεί. Και ο λόγος της επιλογής είναι ένας- η τιμή. Για παράδειγμα, σύρμα αγγειοπλαστικής, εταιρεία το αγοράζει χονδρική 60 ευρώ από ευρωπαϊκό οίκο, η τιμή στο Παρατηρητήριο Τιμών είναι 74 ευρώ και το σχετικό υλικό από Τρίτη Χώρα κοστίζει 5 ευρώ. Καθετήρας αγγειογραφίας από αμερικανικό οίκο αγοράζεται με τιμή χονδρικής 30 ευρώ, η τιμή στο Παρατηρητήριο Τιμών είναι 9 ευρώ και ο κατασκευαστής από Πακιστάν το δίνει 4 ευρώ. Τεστ κυήσεως ευρωπαϊκής προέλευσης αγοράζεται χονδρική με 11 λεπτά, η τιμή στο Παρατηρητήριο είναι 0,14 και από τρίτη χώρα έρχεται και κάτω από 9 λεπτά.
Μολονότι η επιλογή ευρωπαϊκών ή αμερικανικών υλικών από τις ιδιωτικές κλινικές κυριαρχεί, η τάση στροφής και σε αντίστοιχα είδη τρίτων χωρών έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, αποτελώντας φυσική απόρροια του "πετσοκομμένων" κονδυλίων που λαμβάνουν.
Η κατάσταση αυτή έχει φέρει στα όριά τους αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, και μάλιστα ειδική αναφορά γίνεται στον τομέα του καρδιολογικού υλικού, όπου άλλοτε κυρίαρχες δυνάμεις έχουν πλέον αποχωρήσει από την αγορά ή εμφανίζουν μείωση στον τζίρο τους πάνω από 60%. Στο θεσμικό όργανο του κλάδου μετέχουν ως μέλη 200 εταιρείες, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι συνολικά δραστηριοποιούνται πια σε αυτόν πάνω από 1.500 εταιρείες.
Πηγή : iatronet