Εντείνονται οι ανησυχίες λόγω Βrexit. Σύσκεψη εντός του Φεβρουαρίου.
Σύσκεψη εκ νέου για τις ελλείψεις φαρμάκων-κάτι που δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο- έχουν προγραμματίσει οι Ευρωπαίοι εντός του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στους φορείς που ελέγχουν το θέμα εκθέσεις, στις οποίες παρουσιάζουν τις ανησυχίες τους που εντείνονται και λόγω του Brexit.
Προβλήματα αναφέρουν οι Γάλλοι, τονίζοντας ότι 1 στις 5 συνταγές -το ένα τέταρτο των ασθενών- προκαλούν προβλήματα στους φαρμακοποιούς της χώρας καθώς σχετίζονται με ελλείψεις.
Για σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων οι οποίες αυξήθηκαν το 2018 κάνει λόγο και η Ολλανδία, ενώ από την πλευρά της Αγγλίας αναφέρονται εκτός από τις ελλείψεις και αυξήσεις τιμών σε κοινά φάρμακα. Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τους φαρμακοποιούς του Ηνωμένου Βασιλείου να δημιουργήσουν πρόσθετα αποθέματα φαρμάκων έξι εβδομάδων, για να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε μη συμφωνία για το Brexit.
Ανησυχίες για ένταση των ελλείψεων λόγω brexit δείχνει να έχει εκφράσει η Ιρλανδία. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η χώρα έχε καταρτίσει κατάλογο 24 φαρμάκων των οποίων η προσφορά θα ήταν πιο ευάλωτη λόγω της βρετανικής εξόδου. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα -πάνω από το 60%- των 4.000 φαρμάκων στην ιρλανδική αγορά είτε προέρχονται είτε διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά στη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Brexit δεν θα θέσει τους ασθενείς της σε κίνδυνο να χάσουν την πρόσβασή τους σε βασικά φάρμακα.
Kαι ενώ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις ελλείψεις, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δραματική, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι πρέπει να βρισκόμαστε ως χώρα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τις περισσότερες ελλείψεις. Με στοιχεία 25/1/2019 απουσιάζουν από την ελληνική αγορά 69 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 50, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, μπορούν να καλυφθούν με εναλλακτικές επιλογές. Με βάση και τα αναρτημένα στοιχεία από τον ΕΟΦ, δύο είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα: το πρώτο ότι έχουν τριπλασιαστεί οι εισαγωγές που γίνονται από τον ΙΦΕΤ και το δεύτερο ότι κάποια σκευάσματα δεν πρόκειται να τα δούμε στην ελληνική αγορά νωρίτερα από το Μάιο του 2019. Από το σύνολο των ελλείψεων, τα 20 σκευάσματα είναι νοσοκομειακά.
Πηγή : iatronet