ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ιατρικοί Σύλλογοι: Η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό είναι προαιρετική

 Το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ελεύθερη επιλογή, υπερασπίζονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι. 

Για προσπάθεια επιστράτευσης των πολιτών κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, με αφορμή το εκβιαστικό δίλημμα που τους θέτει: εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό μέχρι το τέλος του έτους ή απώλεια του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.


«Το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας είναι θεσμικά κατοχυρωμένο» αναφέρουν σχετικά σε κοινή τους ανακοίνωση 13 Ιατρικοί Σύλλογοι. Διευκρινίζουν, παράλληλα, ότι όλοι οι γιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Κατά τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο προσεγγίζει το θέμα του οικογενειακού γιατρού και της ΠΦΥ γενικότερα, είναι στρεβλός.

«Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές» τονίζουν. Επισημαίνουν δε, πως στην περιοχή ευθύνης τους ο πληθυσμός δεν καλύπτεται από τον αριθμό οικογενειακών γιατρών και, παράλληλα, κάνουν λόγο για ατελή υποδομή και εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής.

«Οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού»υπογραμμίζουν και καλούν την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει τη στάση της συναισθανόμενη την ευθύνη της απέναντι στους πολίτες.


Πηγή : virus