ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το 25% των παγκόσμιων πωλήσεων στα φάρμακα θα έχει χαθεί μέχρι το 2023

Kορυφαία σκευάσματα θα απωλέσουν την πατέντα τους, διευκολύνοντας την είσοδο γενοσήμων.

Η έκθεση με τίτλο "World Preview 2018, Outlook για το 2024", εκτιμά ότι η βιομηχανία του φαρμάκου θα χάσει το 25% των πωλήσεών της από τα 251 δισ. δολ. το 2023, αφού κορυφαία σκευάσματα θα απωλέσουν την πατέντα τους, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο γενοσήμων.


Θυμίζουμε τις περιπτώσεις με το φάρμακο χοληστερόλης Ατορβαστατίνη και το αντιπηκτικό Κλοπιδογρέλη, οι πωλήσεις των οποίων πριν το σπάσιμο της πατέντας τους ήταν για το καθένα πάνω από 1 δισ. δολ. ετησίως. Εξέλιξη που σαφώς επηρέασε αρνητικά τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Bristol-Myers Squibb / Sanofi-Aventis που τα κατασκευάζουν, αντίστοιχα.

Στην παρούσα φάση, το φάρμακο που αναμένεται ότι θα καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς χάνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι το adalimumab. Η AbbVie που το παράγει ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 18,4 δισ. δολαρίων για το φάρμακο αυτοάνοσης νόσου το 2017.

Παρόλο που το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για το adalimumab έληξε το 2016, η AbbVie διαθέτει και άλλα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν το φάρμακο μέχρι το 2022.

Το σίγουρο είναι ότι το adalimumab πρόκειται να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τα βιο-ομοειδή. Ήδη αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από βιο-ομοειδή στην Ευρώπη, ενώ η Biocon και ο συνεργάτης της Mylan αναμένεται να ωφεληθούν.

Παράλληλα, το χημειοθεραπευτικό φάρμακο Revlimid της Celgene που είναι για τον καρκίνο του αίματος χάνει το ευρωπαϊκό του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2022. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο φάρμακο στον κόσμο βάσει πωλήσεων πετυχαίνοντας το 2017 έσοδα ύψους 8,2 δισ. δολ.

Ως αντιστάθμισμα των απωλειών που αναμένει η πολυεθνική προχώρησε σε συμφωνία με την Natco Pharma για την παραγωγή γενοσήμου που θα πωλείται στις ΗΠΑ σε περιορισμένες ποσότητες ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2022.

Στα σκευάσματα που ετοιμάζονται για να χάσουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβάνονται η ουστεκινουμάμπη, η μπεβασιζουμάμπη, η ριτουξιμάμπη, η τραστουζουμάμπη και η ετανερσέπτη,.

Παρά, ωστόσο, το σπάσιμο πολλών πατεντών το EvaluatePharma εκτιμά ότι οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα φθάσουν το 1.2 τρισ. δολ το 2024, λόγω των νέων και πιο ακριβών θεραπειών αλλά και λόγω της αυξανόμενης πρόσβασης στα φάρμακα παγκοσμίως.

Μολονότι, σύμφωνα με την έκθεση, θα υπάρξει ανάπτυξη στις πωλήσεις της φαρμακοβιομηχανίας μέχρι το 2024, τα γενόσημα και τα βιολογικά-βιο-ομοειδή σκευάσματα θα φρενάρουν τους ρυθμούς.

Υποστηρίζει ότι η Novartis θα είναι η κορυφαία εταιρία φαρμάκων στα συνταγογραφούμενα το 2024, με πωλήσεις 53,2 δισ. δολ., έναντι των Pfizer και Roche.

Όσον αφορά τις δαπάνες για τη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη παγκοσμίως, οι οποίες ανήλθαν συνολικά στα 165 δισ. δολ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 3,9% σε σχέση με το 2016, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,1% έως το 2024. Ποσοστό που υπολείπεται από αυτό της περιόδου 2010-2017 που ήταν 3,6%.


Πηγή : iatronet