ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Άσκηση λογικής: Πώς εμποδίζονται, και με τον νόμο, τα καινοτόμα φάρμακα να έρθουν στην Ελλάδα

Οι εταιρείες θα εμφανίζουν “ανάπτυξη”, η οποία θα είναι πλασματική και θα καλούνται να πληρώνουν clawback στο clawback!

“Φωτιά” έχουν πάρει τις τελευταίες εβδομάδες τα κομπιουτεράκια των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Οι προαναγγελθείσες αλλαγές στο καθεστώς τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία κινούνται σε δύο κατευθύνσεις.


Στην πρώτη, εντάσσονται τα εμβόλια και γενόσημα φάρμακα, τα οποία εξαιρούνται από τις προβλέψεις σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (clawback).

Στη δεύτερη, εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, τα οποία υφίστανται έναν νέο τρόπο υπολογισμού των επιστροφών.

Συγκεκριμένα, από 90/10 που ίσχυε μέχρι σήμερα για τις εταιρείες, δηλαδή 90% clawback με βάση την υπέρβαση και 10% με βάση την ανάπτυξη, η ποσόστωση διαμορφώνεται στο 75/25.

Τι σημαίνει αυτό για τις εταιρείες; Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για σοβαρό εμπόδιο κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, καθώς η όποια “ανάπτυξη” της εταιρείας θα αυξήσει θεαματικά το clawback και θα καταργήσει τα όποια οφέλη.

Καθίσταται σαφές πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στοχεύουν κυρίως τις εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα. Αυτό, όμως, έχει διπλή ανάγνωση:

Οι πολυεθνικές κυρίως επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος των όποιων ποσών “ανάπτυξης” που θα καταγράψουν. Με ταξικούς όρους, αυτή είναι μία επιτυχία προς όφελος (;) των λαϊκών στρωμάτων.

Οι ίδιες εταιρείες, ωστόσο, θα μελετήσουν πολύ το ενδεχόμενο να φέρνουν στην Ελλάδα τα καινοτόμα φάρμακα, που αν το σκεφτούμε καλύτερα, αφορούν τα ίδια λαϊκά στρώματα...


Παράλογο

Δεν υιοθετούμε ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη ανάγνωση. Σκεφτόμαστε απλά πως η λογική είναι το ζητούμενο σε μία χώρα, η οποία κινείται επί δεκαετία περίπου σε ρυθμούς παραλόγου και ακραίων δημοσιονομικών επιλογών.

Μία ακόμη παράμετρος, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, είναι η εξής:

Η “ανάπτυξη”, που αναφέρθηκε πιο πάνω, θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο που έκανε η εταιρεία το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Δεν θα υπολογίζεται, όμως, το clawback που κατέβαλε το συγκεκριμένο διάστημα.

Η ίδια εταιρεία, δηλαδή, θα εμφανίζεται να έχει μία συγκεκριμένη “ανάπτυξη” σε ένα φαρμακευτικό προϊόν, η οποία θα είναι πλασματική και θα καλείται να πληρώνει clawback στο clawback!

Πλασματικότητα


Στο θέμα της πλασματικότητας των στοιχείων για το Φάρμακο αναφέρθηκε πρόσφατα το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών, η ενίσχυση κατά 190 εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Το ίδιο συμβαίνει με την κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατομμύρια ευρώ, η οποία γίνεται, επίσης, αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες...


Πηγή : iatronet